Екс-президенту Ірану відмовили в участі у нових виборах

Екс-президенту Ірану відмовили в участі у нових виборах

Укрінформ
Колишньому президенту цієї країни Махмуду Ахмадінеджаду відмовили у реєстрації для участі у президентських виборах, запланованих на 19 травня.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на державне телебачення Ірану.

"Ахмадінеджад подав свою кандидатуру на другий день реєстраційного періоду 11–15 квітня. При цьому минулого тижня він сказав, що не планує висувати свою кандидатуру на виборах і підтримає у перегонах свого соратника Хаміда Багаї", - йдеться у повідомленні.

Минулого року верховний лідер Ірану Аятола Алі Хаменеї, який має останнє слово у всіх державних справ в Ірані, що є ісламською республікою, закликав Ахмадінеджада не висувати свою кандидатуру. Хаменеї заявив, що повторне балотування «не є ні у його інтересах, ні в інтересах країни».

Нагадаємо: консерватор Махмуд Ахмадінеджад вперше був обраний президентом у 2005 році, після чого виграв ще одні вибори у 2009.

Ці вибори вважають по суті референдумом із приводу ядерної угоди 2015 року, за якою Іран погодився згорнути свою ядерну програму до рівня, що має виключити створення ним ядерної зброї, в обмін на поступове зняття з Тегерана санкцій, накладених через цю програму.

Відтоді завдяки зняттю санкцій Іран відновив продаж своєї нафти на світових ринках і отримав можливість укласти угоди на десятки мільярдів доларів на оновлення застарілого парку пасажирських літаків цивільної авіації.

Фото: delphi.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-