Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Допінговий» ультиматум для РФ

«Допінговий» ультиматум для РФ

Блоги
Укрінформ
Участь Росії у зимовій Олімпіаді-2018, яка відбудеться в Корейському місті Пхенчхан, під великим питанням.

Не встигли у Москві «відмити» свою олімпійську репутацію від допінг-ганьби на Іграх в бразильському Ріо-де-Жанейро. Вже стало очевидним, що й 23-ті зимові Олімпійські ігри стануть провальними Іграми для білокам’яної.

Всі російські спортсмени мають пройти в обов’язковому порядку тестування на наявність заборонених речовин у крові. Із наближенням дати офіційного відкриття провідної зимової спортивної першості, такі «допінгові ультиматуми» лунали куди частіше. А от нещодавня заява очільника Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Крейг Ріді була більш жорсткою – він закликав Міжнародний олімпійський комітет (МОК) якнайшвидше ухвалити заборону на участь російської команди у Іграх наступного року.

І цей факт дуже дратує офіційну Москву та профільне російське міністерство. Проте, цього разу, розмови про відсторонення російських спортсменів точаться куди раніше ніж початок олімпійської першості. Тож, якщо таке рішення буде прийнято, у МОК є достатньо часу на те, аби вжити відповідні заходи по відношенню до російських «зимників».

ЗЛОЧИН І КАРА

До активних дій по відношенню до російських атлетів, сьогодні закликають багато фахівців та експертів у спортивному середовищі. Наприклад, голова Британського антидопінгового агентства (UKAD) Девід Кенворті ще на початку січня цього року заявив, що Росія повинна бути відсторонена від Олімпіади-2018 вже влітку цього року. Як приклад рішучих та ефективних заходів, які слід вживати проти російських спортсменів, він називає рішення Міжнародного параолімпійського комітету, який 2017-го відсторонив всю збірну РФ від Параолімпіади-2017 без надання жодних преференцій спортсменам країни-агресора. Девід також запевняє, що це питання, на жаль, стало занадто заполітизованим. А тому такий відтінок заважає прийняти правильне рішення, яке було б еквівалентним такому вчинку, на який зважилась Росія. На його переконання, відсутність чіткої волі, яка спонукала б прийняти це рішення, лише віддаляє вболівальників від спортсменів. А це не припустимо в Олімпійському русі.

Таку позицію підтримує і виконавчий директор антидопінгового агентства Німеччини Андреа Готцман. На його думку, питання відсторонення російських атлетів повинно залишатись пріоритетним для МОК. І подібний допінговий скандал не треба замовчувати, а отже «Росію треба відстороняти і від зимової Олімпіади–2018, ця вимога повинна вийти на перший план!», - переконаний Андреа Готцман.

Куди рішучіший у своїх думках і колишній генеральний директор Всесвітнього антидопінгового агентства Девід Хоумен: «Масштаби вживання допінгу в Росії навіть не всі можуть уявити. Вони просто вражаючі! Тому санкції по відношенню до російських спортсменів можуть бути застосовані до усіх, близько 600, олімпійців без винятку». Він не виключає відновлення спортивного іміджу РФ, але лише за умови цілковитого визнання наявності допінгової програми всередині країни. Але Москві це байдуже. «Якщо вони не почнуть виконувати вимоги МОК, вони повинні бути відсторонені!» - впевнений Хоумен.

Одностайний із ним і голова Національного антидопінгового агентства Австрії Міхаель Чепік. Він погоджується зі своїми колегами та переконаний, що ситуація зі зловживанням допінгу в зимових видах куди складніша, ніж у літніх.

Таку позицію одностайно підтримують член Міжнародного олімпійського комітету від Норвегії Герхард Хайберг, голова Американського антидопінгового агентства Тревіс Тайгарт та багато інших фахівців, які не на словах розуміють - наскільки небезпечне потурання такого відношення до Олімпійського руху та спорту зокрема. Адже на кону не лише імідж МОК та Антидопінгового комітету, а й честь усього спорту та змагань усіх рівнів.

ДОПІНГ У СОЧІ: ОТВІР У СТІНІ І СЛЮСАР ВІД ФСБ

Водночас із цими заявами, організаційний комітет Ігор 2018 року вже має намір посилити охорону об’єктів допінг-контролю заради «виключення зовнішніх факторів». Про це наприкінці лютого заявив Генеральний секретар Олімпіади-2018 Е Хен Гу. Причиною для прийняття такого рішення стала оприлюднена незалежним експертом Ричардом Маклареном доповідь, у якій він напряму звинуватив Росію у маніпуляціях з допінг-пробами, що мали місце у Сочі-2014-го. Як відомо, цей документ став справжньою сенсацією в середині та наприкінці 2016 року. Тоді канадський професор права розкрив весь процес допінгових зловживань, які відбувались упродовж Сочинської олімпіади, і не тільки…

Варто лише нагадати, що згідно з «доповіддю Макларена», допінг-проби були сфальсифіковані щонайменше для тисячі російських спортсменів. Серед них 12 медалістів Олімпійських ігор в Сочі. Окрім того, в московській антидопінговій лабораторії розробили спеціальну схему, яка дозволила підробити близько 500 звітів про результати допінг-проб, які були направлені з Москви до Всесвітньої допінгової асоціації. Безпосередньо в Сочі підміна «брудних» аналізів на «чисті» здійснювалась за допомогою отвору в стіні. Здійснював махінації співробітник ФСБ, маскуючись під слюсаря-водопровідника. А координували їх у міністерстві спорту через ФСБ, центр спортивної підготовки збірних команд Росії та антидопінгові лабораторії в Москві й у Сочі.

МИ – НЕ МИ, І ДОПІНГ НЕ НАШ

Водночас, тоді, коли оргкомітет майбутніх Ігор заявив про посилення заходів безпеки, Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) продовжує діяти куди рішуче, ніж його колеги з МОК. На початку лютого МПК вже не допустив російських паралімпійців до участі в кваліфікаційних змаганнях, де розігруватимуться путівки на Ігри-2018. Такий крок одразу спантеличив російських паралімпійців та фактично за рік поставив хрест на участі цих спортсменів на зимових змаганнях чотирьохріччя. Майже зі 100% імовірністю можна стверджувати, що майбутня Олімпіада стане другою поспіль, яка пройде без російських паралімпійців. І з огляду на таку рішучість, не остання…

Аби відновити бодай репутацію паралімпійців, МПК розробив та подав до Москви своєрідну «дорожню карту», яка включає в себе 28 пунктів різного спрямування. Проте, знаючи впертість російського керівництва, яке продовжує повторювати мантру «Ми не винуваті!», її виконання навіть не розпочиналось. І коли розпочнеться – не відомо. Принаймні, до цього з російськими паралімпійцями ніхто розмовляти не буде. І це погодьтесь – правильно!

Подібна дорожня карта, якщо не на папері, то бодай на словах існує і для російського олімпійського комітету. Проте, як вже зазначалось, першим і головним її пунктом є визнання того, що в Росії діяла, і можливо ще діє, потужна державна допінгова програма. В тому, що вона існує, вже ні в кого не залишилось сумнівів. Лише після цього визнання з російським олімпійським комітетом та профільним міністерством хоча б почнуть розмовляти, і спільно шукати шляхи виходу з цієї ганебної ситуації. А допоки існує глуха стіна непорозуміння, жодні дискусії та розмови результатів не дадуть. Єдиним, що залишається МОК – це відбирати у Росії права на проведення провідних спортивних першостей та поокремо дискваліфіковувати російських спортсменів. І якщо цей «меседж» ніхто у Москві так і не зрозуміє, тоді МОК буде змушений перейти до більш рішучих дискваліфікаційних дій.

Адрій Колобов, Київ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-