Польська прокуратура не виключає версію замаху як причину Смоленської катастрофи

Польська прокуратура не виключає версію замаху як причину Смоленської катастрофи

Укрінформ
Свідоме доведення контролерами руху у Смоленську літака президента Лєха Качинського до авіакатастрофи не виключає версію замаху як причину катастрофи.

Про це в інтерв'ю виданню Wpolityce.pl заявив заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек.

“На нинішньому етапі слідства звичайно, що ні ( не виключається версія замаху — ред.). Кожна з версій, які ми розглядаємо від самого початку, й надалі аналізується і кожну з них під час завершення слідства прокурори висвітлять в аналітичній частині”, - заявив Пасьонек.

Він зазначив, що свідоме доведення до катастрофи літака Ту-154М контролерами руху на аеродромі “Смоленськ-Північний” полягає в тому, що вони передавали екіпажу “неправдиву і невідповідну” інформацію про реальне положення літака під час зниження вже на відстані 8 км від початку злітної смуги.

Пасьонек також повідомив, що за декілька хвилин до катастрофи були помічені збої в роботі радіолокаційної системи посадки RSP, тобто літак періодично зникав з радару контролерів руху. Як зазначив заступник генпрокурора РП, незважаючи на ці серйозні проблеми контролери й надалі вели літак на посадку.

“А якщо до цього додати факт небезпечної погодного явища - туману - можна оцінити цю ситуацію і дії контролерів як навмисні з можливим наміром - доведення до катастрофи у повітряному русі”,- заявив Пасьонек.

Польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських контролерів руху на вежі “Смоленськ-Північний” з “несвідомого” на “свідоме” доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-