Європа створює прокуратуру ЄС для боротьби з фінансовими злочинами

Європа створює прокуратуру ЄС для боротьби з фінансовими злочинами

Укрінформ
Тринадцять країн-членів Європейського Союзу домовилися про створення Європейської прокуратури для боротьби з фінансовими злочинами на рівні ЄС.

Про це пише Delfi.

Новому органу планують довірити розслідування фінансових злочинів, що завдають шкоди Євросоюзу, зокрема, розкрадання податку на додану вартість (ПДВ), відмивання грошей і шахрайство.

"Створення нового інституту підтримали дві найвпливовіші країни Європи - Німеччина і Франція, а також міністри юстиції Болгарії, Чехії, Греції, Іспанії, Литви, Люксембургу, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії та Фінляндії. Вони написали спільний лист керівництву інститутів ЄС. Не виключено, що найближчим часом до них приєднаються Латвія і Естонія", - йдеться в повідомленні.

У той же час, уряди Польщі, Угорщини та Швеції відхилили дану ініціативу, аргументуючи свою позицію побоюваннями, що новий орган може підірвати незалежність національних правоохоронних органів і передати занадто багато повноважень ЄС.

Нагадаємо: переговори щодо створення Європейської прокуратури почалися під час головування Литви в ЄС у 2013 році. Спочатку планувалося створення централізованого органу, але з часом було погоджено розширення повноважень національних прокурорів. Співробітників до прокуратури ЄС могли б делегувати національні прокуратури.

У той же час, Литва виключає можливість подання європейським прокурорам права представляти сторону обвинувачення в судах країн-членів ЄС, залишаючи це право виключно за працівниками національних прокуратур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-