Додон хоче референдум щодо розширення повноважень президента Молдови

Додон хоче референдум щодо розширення повноважень президента Молдови

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон підписав указ про проведення 27 вересня 2017 року консультативного референдуму.

На ньому будуть винесені питання про надання главі держави повноважень на розпуск парламенту, про скорочення кількості депутатів парламенту, а також про викладання у молдавських школах «Історії Молдови» замість «Історії румун», передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"До бюлетенів для голосування на референдумі будуть внесені наступні питання: чи згодні громадяни з розширенням повноважень президента та наданням йому права розпуску парламенту і оголошення дострокових виборів; чи підтримують виборці скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 71", - повідомив Додон.

Окрім цього, на референдум винесуть ще два питання: про заміну в молдавських школах предмета «Історія румун» на «Історію Молдови», а також питання про те, чи підтримують громадяни анулювання закону, згідно з яким «повернення викрадених із банківської системи країни фінансових коштів (понад мільярд доларів) робитиметься за рахунок молдавських платників» податків.

Президент звернувся до Центрвиборчкому з вимогою про запуск процедури підготовки до консультативного референдуму.

Представники правлячої у Молдові коаліції на чолі з Демократичною партією вже заявили, що не підтримують ініціативу президента.

У Центральній виборчій комісії Молдови відзначили, що на проведення референдуму, за попередніми даними, буде витрачено майже чотири мільйони доларів (близько 75 мільйонів молдавських леїв).

Нагадаємо: аналогічний референдум з питання про перехід Молдови до президентської форми правління проходив у Молдові в 1999 році за ініціативою тодішнього глави держави Петра Лучинського. Ініціативу підтримали на референдумі близько 64% громадян, проте парламент Молдови не затвердив його результати, скоротивши згодом повноваження президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-