В ООН назвали репресіями події в Білорусі

В ООН назвали репресіями події в Білорусі

Укрінформ
Масові затримання, фізичні розправи та залякування учасників мирних протестів у Білорусі є навмисними репресивними заходами по відношенню до вільним громадянам.

Про це заявив спеціальний доповідач ООН з прав людини в Республіці Білорусь Міклош Харасті, повідомляє Центр новин ООН.

"Події, що відбулися минулими вихідними, явно демонструють навмисний характер репресивних заходів і неприкрите повернення уряду до колишньої політики масових репресій проти громадян, що відстоюють або допомагають іншим відстоювати свої права, закріплені в конституції україни і в міжнародних договорах", - заявив Харасті.

У заяві експерт ООН охарактеризував розправу влади РБ над мирними акціями протесту 25 і 26 березня. Приводом для протестів стало прийняття указу, що передбачає покарання тих, хто офіційно працює менше 183 днів на рік і не зареєстрований як безробітний.

Харасті підкреслив, що сотні демонстрантів зазнали фізичного насильства, були заарештовані без всяких підстав і потім або були засуджені на ув'язнення або засуджені до штрафу. При цьому на три дні зник опозиціонер Микола Статкевич, якого випустили з КДБ. За повідомленнями, також був відключений Інтернет.

Харасті закликав владу припинити залякування і насильство. Він додав, що буде уважно стежити за ситуацією і закликав міжнародне співтовариство розпочати діалог з білоруськими правозахисниками і всіма, хто виступає за мирні демократичні зміни.

Нагадаємо: Мінськ не визнає мандат Міклоша Харасті у якості Спецдоповідача ООН і не пускає його на територію країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-