Радбез ООН передбачив санкції за торгівлю культурними цінностями

Радбез ООН передбачив санкції за торгівлю культурними цінностями

Укрінформ
Члени Ради Безпеки ООН за ініціативою ЮНЕСКО одноголосно схвалили проект резолюції про заходи щодо захисту культурної спадщини від терористів та в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на Центр новин ООН.

"Цілеспрямоване знищення спадщини є військовим злочином. Воно стало тактикою ведення війни, покликаної розколоти суспільство в довгостроковій перспективі за допомогою стратегії "культурного чищення". Саме тому захист культурної спадщини – це не тільки питання культури, це необхідна умова безпеки, нерозривно пов'язане із захистом життя людей", - заявила глава ЮНЕСКО Ірина Бокова.

Незаконна торгівля культурними цінностями – одне з джерел доходу для екстремістів у Малі, Афганістані, Іраку та Сирії.

Прийнята в п'ятницю резолюція передбачає введення санкцій стосовно осіб та організацій, причетних до торгівлі цінностями з терористами, а також інші заходи по боротьбі з цим явищем. Цю першу в історії Ради безпеки ООН, спрямовану на захист культурної спадщини, назвали історичною. "ЮНЕСКО, Інтерпол, Управління ООН з наркотиків і злочинності, митні служби, приватний сектор та музеї зміцнюють співробітництво та координацію подальших дій", - заявила генеральний директор ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-