Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Росія - світове кубло кіберзлочинців. Як діятиме США?

Росія - світове кубло кіберзлочинців. Як діятиме США?

Блоги
Укрінформ
ФСБ та кіберкримінал РФ: «что охраняем, то и имеем». Чи вийшли Штати на тропу кібервійни із РФ?

Минулого тижня міністерство юстиції США офіційно звинуватило офіцерів ФСБ РФ Дмитра Докучаєва та Ігора Сущіна, а також хакерів, які на них працювали - Олексія Білана та Каріма Баратова у зламі 500 000 аккаунтів Yahoo у 2013-2014 роках. (Нагадаю, Yahoo - одна з найбільших компанй у світі, один з найстаріших mail-сервісів. Це співставно із gmail, ukr.net).

Ну, і ще там - злочинна змова, комп'ютерне шахрайство, економічне шпигунство, крадіжка торговельних секретів, персональних даних і всякі такі дрібниці.

У оригінальній статті на New York Times - багато смачненьких подробиць, але найгарячіше серед них, як на мене, ось що: оті самі офіцери ФСБ якраз працювали у підрозділі боротьби з кіберзлочинністю і повинні були начебто працювати проти кіберзлочинців, а не очолювати їх. 

І мало того, ті ФСБ-шники ще й були "точкою контакту" для обміну інформацією з правоохоронцями інших країн.

Осягнули рівень зухвальства? 

Для українців, власне, нічого нового: запорєбріки брешуть завжди, навіть коли мамою клянуться. То аксіома, яка вже давно не потребує доказів.

А от для колективного Заходу - це вихід на принципово новий рівень розуміння - що таке "кремліни", і що тієї гидоти треба позбутися якнайшвидше. 

Розголос був дуже серйозний, про це написали Washington Post, New York Times, інформагентства, цілий ряд світових медіа, але ця новина була не єдиною у сфері кібер-розслідувань. 

Днями також було оприлюднено дані, що ФБР шукає злочинця Євгена Богачова, який живе в Анапі, за якого дають рекордні 3 млн $ США.  

Сьогодні ж відбуваються слухання у конгресі США щодо втручань РФ у вибори президента США.

Мене з цього приводу запитали: чи означає такий розголос, що США почала наступ на російський кіберкримінал? Якщо так, то чи підтягнуться країни ЄС?

Я б не стверджував однозначно. В Америці правоохоронні органи дуже опосередковано контролюються урядом. Вони незалежні у своїй діяльності, вони ведуть свої розслідування роками (це непросто, росіяни ж використовують TOR, VPN, багато інших засобів анонімізації). Але, повертаючись до запитання, американські правоохоронні структури не залежать (або майже не залежать) від зміни урядів та президентів. Просто приходить момент, коли вони вирішують оприлюднити дані розслідувань. Для цього можуть бути зовнішньополітичні чи внутрішньополітичні чинники (бо вплив на святая святих - вибори - б'є по самолюбству Штатів), але переконаний, що розслідування по Yahoo триває не один рік.

Чому вирішили оприлюднити зараз? Можемо лише висувати версії. Не виключаю, що тиснуть на Трампа. Бо сама по собі війна триває вже давно. Штати давно знають, де перебувають головні кіберзлочинці: Росія давно ігнорує запити Штатів.  А сама ситуація зі злочинністю в Інтернеті зберігатиметься, допоки існує світове сховище для кіберзлочинців у вигляді Росії, поки РФ не видає дані, не співпрацює по провайдерах, по даних, по документуванню злочинів, або поки вони не змінять політику, або ж поки не перестануть існувати як держава.

Як впливатиме позиція США на країни ЄС? Я впевнений: і у Німеччини, і в Британії, і у Франції, і в Італії є багато питань до російських провайдерів, IP-адрес, російських злочинців. Але вони не можуть їх ідентифікувати, бо Росія не надає інформацію, у більшості випадків не співпрацює, і не видає злочинців третім країнам. Росія - єдина країна, яка не лише не співпрацює з правоохоронцями, а й офіційно покриває злочинців та працює у спілці із ними.

США визнаний лідер по кібер-розслідуваннях та й лідер Інтернет-бізнесу. Google, Amazon, Ebay, ICANN (корпорація доменних імен) - неповний перелік компаній США, про які чуємо та послугами якими користуємося щодня. Вони законодавці мод та тенденцій. І як піде США, то й європейці підтягнуться. 

Костянтин Корсун

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-