"Бюджет Трампа" передбачає скорочення військової допомоги для закордону - Defense News

Укрінформ
Попри збільшення затрат на оборону, у представленому президентом Трампом проекті бюджету на 2018 р., військова допомога для закордону, у тому й для Центрально-Східної Європи, може бути скорочена.

Про це передає Польське Радіо з посиланням на аналітиків «Defense News».

Преференції у витратах федерального уряду США, відображені в проекті бюджету на 2018 р. означають не лише обмеження видатків на програми зовнішньої допомоги Державного департаменту, а й скорочення у програмах військової допомоги для закордону, йдеться в їх висновках.

Поданий президентом США проект бюджету на 2018 р. передбачає великі скорочення і зміну засад надання американської військової допомоги. Як підкреслює «Defense News», у проекті бюджету на 2018 р. США не скоротили мілітарну допомогу лише для Ізраїля.

Раніше, з ініціативи Барака Обами, Палата представників США схвалила збільшення мілітарної допомоги для країн Центрально-Східної Європи, у рамках програми European Reassurance Initiative (ERI) з 789 млн. дол. до 3,4 млрд. дол. у поточному бюджетному році (з 1.10.2016 до 30.09.2017 р.).

Проте схвалений Палатою представників бюджет ще не був розподілений, оскільки Конгрес досі не схвалив цей розподіл, а Пентагон з 1.10.2016 р. працює на основі тимчасового (екстреного) бюджету, який закінчиться 28 квітня 2017р.

Подальше функціонування Пентагону на основі тимчасового бюджету, оцінюють експерти «Defense News», може ускладнити і затримати ротацію американських танкових бригад у Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Румунії та Болгарії і таким чином призвести (…) Путіна до помилкового переконання, що Сполучені Штати неспроможні протидіяти крокам Росії щодо її сусідніх держав».

Водночас, на погляд конгресменів обох партій скорочення бюджету для Центрально-Східної Європи є малоймовірним. Конгресмен від Демократичної партії Стані Гоймер зі штату Меріленд, назвав проект бюджету Трампа «ірраціональною пропозицією, яка навіть не може бути підставою для подальшої дискусії про бюджет».

Республіканець, сенатор Ліндсі Грем заявив, що представлений Трампом «проект бюджету є D.O.A.» (Dead on Arival – медичний термін, який означає "мертвий у час прибуття").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-