У Казахстані почалися слухання у справі мільярдера-втікача Аблязова

У Казахстані почалися слухання у справі мільярдера-втікача Аблязова

Укрінформ
У Казахстані 17 березня розпочалися попередні слухання у справі мільярдера-втікача Мухтара Аблязова.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Троє співпідсудних у цій справі, які були присутні у залі суду в Алма-Ати, погодилися, що слухання і процес проходитимуть за відсутності Аблязова, який у 2009 році втік за кордон", - йдеться у публікації.

Суддя зазначив, що дату суду оголосять 18 березня.

Як відомо, Мухтара Аблязова, опозиційного до влади президента Нурсултана Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку Казахстану - "БТА Банку", звинувачують у створенні організованого злочинної спільноти і розкраданні понад $6 млрд. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати в місцевих дочірніх банках "БТА Банку". Він заперечує звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими.

53-річного Аблязова заарештували на півдні Франції наприкінці липня 2013 року, за повідомленнями, за запитом на екстрадицію, що надійшов із України. Крім того, такі самі запити надійшли із Казахстану та Росії.

Аблязова звільнили з-під варти у Франції у грудні 2016 року після того, як найвищий адміністративний судовий орган цієї країни, Державна рада, скасував указ уряду про його екстрадицію до Росії, виданий у вересні 2015 року, визнавши його виданим із політичних мотивів.

Після звільнення Аблязов заявив, що має за мету протягом наступних трьох років скинути владу президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Казахстан не має угоди про екстрадицію з Францією, проте має такі угоди з Росією і Францією.

Фото: kapital.kz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-