ООН просуває створення механізму розслідування злочинів у Сирії

ООН просуває створення механізму розслідування злочинів у Сирії

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що його офіс докладає всі зусилля зі створення міжнародного незалежного механізму, який буде збирати докладні досьє з довільних затримань, тортур і насильницьких зникнень в Сирії.

З такою заявою він виступив під час роботи 34-й сесії Ради з прав людини, повідомляє Центр новин ООН.

"Сьогодні, в якомусь сенсі, вся ця країна стала "камерою тортур", де панує жах і абсолютна безкарність. Незабаром піде сьомий рік конфлікту, який став найстрашнішою катастрофою, розв'язаної людиною, з часів Другої світової війни",- підкреслив головний правозахисник ООН.

Він нагадав, що навіть відчайдушні заклики жителів Алеппо минулого року не справили належного впливу на світових лідерів, що могло б допомогти припинити бойові дії.

Представник ООН нагадав, що в грудні минулого року Генеральна Асамблея ухвалила рішення про створення Механізму для надання допомоги в розслідуванні найбільш серйозних злочинів у Сирії.

"Мій офіс робить все можливе, щоб якомога швидше створити Міжнародний, неупереджений та незалежний механізм, який буде працювати разом з Комісією з розслідування, збирати та аналізувати свідоцтва і готувати докладні досьє на кожного підозрюваного з тим, щоб створити базу для подальших судових процесів", - заявив верховний комісар.

За його словами, звільнення затриманих – це найважливіше питання для багатьох в Сирії – одне з тих, які можуть визначити долю будь-якого політичного угоди.

Головний правозахисник також нагадав про звірства ІДІЛ відносно групи єзидів, викрадення і продаж дівчаток і жінок як сексуальних рабів.

"Неодноразове використання права вето (в Раді Безпеки ООН) відсунуло надію покласти кінець цієї безглуздої бійні та передати справу з переліком міжнародних злочинів Міжнародного кримінального суду", - заявив Верховний комісар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-