Польща хоче екстрадувати зі США українця за підозрою у злочинах у Другу світову

Польща хоче екстрадувати зі США українця за підозрою у злочинах у Другу світову

Укрінформ
Інститут національної пам'яті Польщі (IPN) звернеться до США про екстрадицію  98-річного громадянина США українського походження Майкла К., підозрюваного у скоєнні злочинів на території нинішньої Польщі в 1944 році.

Про це йдеться у повідомленні IPN.

"13 березня 2017 року прокурор відділу переслідування злочинів проти польського народу IPN в Любліні у рамках здійснюваного слідства направив до районного суду Люблін-Захід, ІІІ Карний відділ, подання про тимчасовий арешт Майкла К.",- йдеться в повідомленні  IPN.

Зазначається, що Майкл К. є громадянином США і перебуває на території цієї країни.

"З цією метою прокурор відділу переслідування злочинів проти польського народу IPN в Любліні має намір звернутися до органів правосуддя США про екстрадицію до Польщі підозрюваного, який перебуває на території цієї країни",- йдеться у повідомленні.

Майкл. К підозрюється у злочинах проти людяності, що є одночасно і воєнним злочином. Зокрема, у липні 1944 він як командир підрозділу Українського легіону самооборони  віддав наказ вбити жителів сіл Хланюв, Колонія Хланюв і Колонія Владиславін, в результаті чого загинули 44 особи. Крім того, він підозрюється в участі придушення Варшавського повстання у серпні 1944 року.

У 1995 році Майкл К. опублікував мемуари українською мовою, де зазначав, що був серед засновників Українського легіону самооборони і служив командиром роти у підрозділі, який отримував накази від СС. Ці мемуари були доступними, зокрема, у Бібліотеці Конгресу США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-