Польща викликає Туска на допит

Польща викликає Туска на допит

Укрінформ
Окружна прокуратура Варшави викликає чинного президента Євроради Дональда Туска на середу, 15 березня, на допит як свідка у справі колишніх керівників польських спецслужб.

Про це повідомив речник цієї прокуратури Міхал Дзеканський, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Дональд Туск викликається як свідок у слідстві проти колишніх керівників служби військової контррозвідки (SKW), які звинувачуються у співпраці з розвідслужбами іншої країни без згоди прем’єр-міністра”, - заявив Дзеканський.

У грудні 2016 року прокуратура повідомила про висунення звинувачень проти колишніх керівників SKW Януша Носека і Пьотра Пителя за “перевищення повноважень державного службовця у зв'язку зі співпрацею зі спецслужбою іншої країни без згоди голови Ради міністрів, що передбачає закон про SKW і SWW (Служба військової розвідки — ред.)”.

Відразу після Смоленської катастрофи, у квітні 2010 року, SKW і ФСБ підписали угоду про співпрацю сторін “проти загроз, які стосуються якоїсь із сторін”. Як інформували польські ЗМІ, угода передбачала співпрацю, необхідну для виведення польського військового контингенту з Афганістану, що здійснювалося через територію РФ.

Політики польської опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО), лідером якої раніше був Туск, назвали це рішення прокуратури невипадковим і здійсненим відразу після обрання екс-прем'єра Польщі керівником Євроради на наступні 2,5 року.

“Це виглядає так, ніби PiS (польська правляча партія — ред.) не може погодитися з фактом, що Дональд Туск головує на зустрічах світових і європейських прем'єрів”, - наголосив депутат РО Цезарій Томчик.

Польща була єдиною з 28-ми країн ЄС, яка голосувала проти обрання Туска президентом Євроради. Спротив Варшави не зашкодив чинному президенту цієї європейської інституції, якого було переобрано на цю посаду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-