ЄС вирішив заблокувати виплати Туреччині на проекти з євроінтеграції

ЄС вирішив заблокувати виплати Туреччині на проекти з євроінтеграції

Укрінформ
Євросоюз прийняв рішення заблокувати виплати за низкою проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини в європейський простір.

Про це в інтерв'ю агентству dpa заявив єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Хан, повідомляє DW

"Ми юридично зобов'язані співвіднести фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна. Негативні тенденції почалися ще до липневої путчу, вони суперечать не лише стандартам ЄС, а й міжнародному праву", - сказав Хан.

Як повідомляється, запланована фінансова допомога Туреччині з боку Євросоюзу в період з 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. З цієї суми Брюссель на даний момент переказав Анкарі 167 мільйонів євро.

Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив'язані до конкретних проектів, найбільшим з яких є "Реформи з підготовки до членства в ЄС" - на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 мільярда євро.

Однак, зазначив Хан, "Туреччина рухається не в бік Європи, а в протилежному напрямі", що не може не мати наслідків. 

Водночас єврокомісар з цифрової економіки і суспільства Гюнтер Еттінгер заявив, що гроші повинні "відкрити двері в Європу, а не служити протилежним цілям".

При цьому наголошується, що повної ясності щодо того, які саме виплати і на який термін заморожує Брюссель, поки що немає. Можливо, рішення буде прийняте на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС. Водночас Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині у побудові правової держави. Однак, як зазначив єврокомісар Ган, "переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-