Юнкер представив «Білу книгу» майбутнього Європи до 2025 року

Юнкер представив «Білу книгу» майбутнього Європи до 2025 року

Укрінформ
Єврокомісія затвердила і оприлюднила п’ять сценаріїв стратегії європейської інтеграції у складі 27 країн-членів ЄС.

Документ, присвячений 60-й річниці від заснування Європейського Союзу, представив у середу в Європарламенті Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Біла книга» визначає головні виклики та можливості для Європи упродовж наступного десятиліття. Вона містить п’ять сценаріїв розвитку ЄС до 2025 року,  залежно від того, який шлях буде обрано», - заявили у Єврокомісії.

Документ обговорять 27 лідерів ЄС (без Великої Британії) на Римському саміті 25 березня, який буде присвячено 60-ій річниці заснування Співтовариства.

Далі, як очікується, перші рішення щодо обраного шляху подальшого розвитку ЄС європейські лідери ухвалять на саміті у грудні цього року.

Сценарій 1. «Продовжуємо визначений шлях»

27 країн-членів зосереджуються на виконанні порядку денного реформ у дусі програми, запропонованої Президентом Єврокомісії Ж.К.Юнкером у 2014 році та на засадах Братиславської декларації лідерів від вересня 2016 року.

Сценарій 2. «Єдиний ринок – передусім».

27 країн поступово відновлюють централізацію навколо єдиного ринку на тлі неможливості знайти спільні позиції у зростаючій кількості сфер політики.

Сценарій 3. «Хто хоче більшого – робить більше».

27 країн діють, як визначено сьогодні, але дозволяючи країнам-членам, які бажають, глибше співпрацювати у визначених сферах, зокрема, з питань оборони, внутрішньої безпеки та соціальної політики. Відтак, можуть виникнути одна або декілька «коаліцій доброї волі» у різних сферах політики.

Сценарій 4. «Робимо менше, але ефективніше».

27 країн ЄС концентрують зусилля на імплементації визначених політичних сфер, але зменшують рівень взаємодії у питаннях, які не приносять прогресу. Це сприятиме більш ефективному використанню обмежених ресурсів у визначених сферах.

Сценарій 5. «Робимо значно більше і разом».

Країни-члени передають більше влади, ресурсів і повноважень в ухваленні рішень визначеному органу. Це забезпечує швидке ухвалення і затвердження рішень на загальноєвропейському рівні.

Нині Єврокомісія розпочинає по всій Європі серію дебатів з питання майбутнього ЄС, щоб урахувати громадську думку в різних країнах-членах для обрання запропонованих стратегій розвитку.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-