Російські діячі культури вступилися за обшуканих правозахисників

Російські діячі культури вступилися за обшуканих правозахисників

Укрінформ
Діячі культури і правозахисники Росії виступили із заявою на підтримку співробітниці "Відритої Росії" Зої Свєтової і координатора проекту "ГУЛАГу ні" Олени Абдуллаєвої, квартири яких напередодні були піддані демонстративним обшукам.

Звернення опубліковано на сайті Colta.ru.

«Мало хто сумнівається, що причина обшуків у Свєтової й Абдуллаєвої одна - їх професійна діяльність, їх громадянська позиція; одна і мета - залякати їх і всіх нас. Ми висловлюємо свою солідарність із Зоєю й Оленою і готові захищати їх так само невідступно, як вони захищають наші спільні права», - йдеться в документі.

Заяву підписали більш як 50 правозахисників і діячів культури, у тому числі глава Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва, актриса Лія Ахеджакова, письменник Лев Рубінштейн і журналіст Олександр Подрабінек.

Як відомо, обшук у Зої Свєтової тривав 10 годин. Співробітники правоохоронних органів пояснили свої дії розслідуванням однієї із справ ЮКОСа, яку було порушено ще в 2003 році. Свєтова має намір звернутися із скаргами у Басманний суд Москви і в Європейський суд з прав людини.

Обшук у координатора проекту "ГУЛАГу ні" Олени Абдуллаєвої, за даними ЗМІ, був пов'язаний з крадіжкою мобільного телефону, в якій звинувачують її сина. Соратники Абдуллаєвої стверджують, що ця справа була сфабрикована після того, як її сина викрали і побили співробітники московської поліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-