Хакери Fancy Bear

Хакери Fancy Bear "злили" доповідь про допінг у Штатах

Укрінформ
Американське антидопінгове агентство USADA визнало витік інформації з доповіді про можливе застосування допінгу відомими бігунами.

USADA в офіційній заяві підтвердило, що готувало доповідь щодо лікування спортсменів, пов'язаних із проектом Nike Oregon. Документ стосувався, зокрема, фізіотерапевта проекту, повідомляє BBC Україна.

"Як з'ясувалося, афільована з російською владою група хакерів Fancy Bear "злила" чернетку цієї доповіді газеті Sunday Times", - заявило USADA.

Зв'язок Fancy Bear із російською владою не доведений.

Раніше група вже публікувала дані, викрадені у Всесвітнього антидопінгового агентства.

USADA наголошує, що розслідування справи триває, і ні влада штату, ні сама агенція поки не ухвалили рішення щодо неї.

Йдеться про доповідь, датовану березнем 2016 року.

У документі стверджується, що наставник американських і британських бігунів Альберто Салазар серйозно порушив антидопінгове законодавство. Салазар - головний тренер проекту Nike Oregon. Разом із доктором Джеффрі Брауном він буцімто ризикував здоров'ям своїх підопічних, даючи їм потенційно небезпечні ліки без достатніх медичних підстав. Як твердять, тренер прагнув підвищити рівень тестостерону і прискорити відновлення спортсменів.

Крім того, він міг давати своїм спортсменам легальний препарат L-карнітин у надмірних кількостях. У доповіді сказано, що це "майже напевно" було би порушенням антидопінгового законодавства.

Серед тих, хто зазнав такого медичного супроводу, за даними Sunday Times, був чотириразовий олімпійський чемпіон британець Мо Фара.

Якщо вірити опублікованим документам, ще в березні 2016 року USADA розслідувало випадок, коли цьому атлету ввели неприпустимо велику дозу L-карнітину.

Салазар, як пише Sunday Times, ділився результатами дослідів зі знаменитим велосипедистом Ленсом Армстронгом, якого пізніше спіймали на допінгу.

"Ленсе, подзвони мені, щойно зможеш! Ми це спробували, і це приголомшливо!" - цитує видання нібито надісланий тренером імейл.

З доповіді випливає, що розслідування ускладнювалося тим, що Салазар і деякі спортсмени "відмовлялися дати USADA доступ до своїх медичних карт".

І Фара, і Салазар заперечують, що порушували антидопінгові норми. Британський спортсмен продовжує тренуватися у американського фахівця.

Фара заявив, що "пробував дозволені енергетики" з L-карнітином, але "не побачив від них користі" і кинув.

У 2015 році програма BBC "Панорама" вже висувала звинувачення на адресу Салазара. У спільному розслідуванні BBC та американського сайту ProPublica, зокрема, стверджувалося, що Салазар був одержимий проблемою підвищення рівня тестостерону у своїх спортсменів. Він нібито ставив експерименти на власних синах, щоб з'ясувати, які максимальні дози препаратів не виявляються тестами. Тоді Салазар в інтерв'ю BBC відкинув звинувачення на свою адресу.

Після виходу фільму USADA заявило, що починає розслідування відносно проекту Nike Oregon.

Нові дані Салазар і Фара поки не коментували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-