США заморозили програму підтримки повстанців у Сирії - ЗМІ

США заморозили програму підтримки повстанців у Сирії - ЗМІ

Укрінформ
ЦРУ заморозило програму підтримки повстанців з Вільної сирійської армії, які контролюють території на північному заході Сирії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела серед повстанців і в американському уряді.

Йдеться про програму за участю Туреччини, Саудівської Аравії і Катару, в рамках якої повстанці отримували гроші і боєприпаси, а також військове навчання.

Представник однієї з груп повідомив, що в лютому допомога не надійшла; інше джерело розповіло агентству про скасування чергової зустрічі з учасниками програми.

За словами джерел в уряді США, заморожування програми пов'язане з атаками радикальних ісламістів на групи повстанської армії, яке почалося в січні 2017 року. Тоді повідомлялося, що терористичне угруповання «Фатх аш-Шам» (колишній «Фронт ан-Нусра») розпочало наступ на формування повстанців, які беруть участь у переговорах з мирного врегулювання.

Як пише Reuters, це змусило частину повстанців приєднатися до ісламістів з «Ахрар аш-Шам». У зв'язку з цим США побоюються, що допомога, яку надають повстанцям, потрапить в руки більш радикальних угруповань, як раніше неодноразово траплялося.

Джерела в уряді США підкреслили, що рішення про замороження не пов'язане з початком роботи нової адміністрації президента США Дональда Трампа.

Reuters зазначає, що програма за участю ЦРУ - не єдиний канал підтримки повстанців в Сирії. Допомогу формуванням з Вільної сирійської армії надає Туреччина, яка веде на півночі країни військову операцію, а також Йорданія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-