Додон вбачає у відкритті офісу НАТО виклик нейтралітету Молдови

Додон вбачає у відкритті офісу НАТО виклик нейтралітету Молдови

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон заявив, що не бачить необхідності у відкритті офісу НАТО в Кишиневі.

Про це він сказав на брифінгу в Кишиневі за підсумками зустрічі з головою парламенту Андріаном Канду і прем'єр-міністром Павлом Філіппом, повідомляє власний кореспондент агентства в Молдові.

"Згідно з Конституцією Молдова – нейтральна держава, а відкриття офісу НАТО ми розцінюємо як виклик цьому нейтралітету", - заявив Додон і додав, що "якщо навіть офіс відкриють", він наполягатиме на його закритті.

У зв'язку з цим спікер молдавського парламенту підкреслив, що офіс НАТО не є військовою структурою і матиме статус дипломатичного відомства.

Як відомо, угода про відкриття в Кишиневі офісу Північноатлантичного альянсу була підписана наприкінці 2016 року прем'єр-міністром Павлом Філіппом і Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Документ вже ратифікований молдавським парламентом.

За попередніми даними, офіс відкриється в першій половині 2017 року.

Під час нещодавньої зустрічі в Мюнхені з міністром закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Андрієм Галбуром заступник Генсека НАТО Роуз Геттемюллер заявила, що "Альянс з повагою ставиться до нейтралітету Республіки Молдова". Аналогічну заяву вона зробила і в ході зустрічі в Брюсселі з Додоном.

Нагадаємо, що Додон офіційно став президентом Молдови 23 грудня 2016 року. Він, зокрема, виступає за зближення країни з Росією і проти інтеграції в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-