Після заяв Чавушоглу Іран викликав

Після заяв Чавушоглу Іран викликав "на килим" посла Туреччини

Укрінформ
Іран викликав у понеділок, 20 лютого, посла Туреччини в Тегерані на знак протесту проти звинувачень турецьких лідерів, що ісламська республіка пропагує сектантство і дестабілізує регіон.

Про це повідомляє Reuters

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу 19 лютого заявив на конференції з безпеки в Мюнхені, що «Іран прагне перетворити Сирію та Ірак на шиїтські (країни. – Ред.)». Туреччина, за словами Чавушоглу, виступає проти такого сектантства на Близькому Сході. Турецький міністр також закликав Іран зупинити загрози стабільності та безпеці в регіоні.

«Ми будемо терплячі до їхніх позицій, але є певна межа нашого терпіння», – сказав представник міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі з посиланням на зауваження, зроблені в Мюнхені.

Міністерство закордонних справ Туреччини відповіло, що Іран має «переглянути свою регіональну політику і вдатися до конструктивних кроків», а також покласти край тому, що прем’єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим означив як зусилля Ірану «розширити зону свого впливу».

Віце-прем’єр Туреччини Нумен Куртумлуш вдався до більш примирливого тону в цій дискусії, назвавши Іран і Туреччину «дружніми країнами», політичні розбіжності яких «не повинні нагнітатися».

Як відомо, Тегеран і Анкара підтримують протилежні сторони в конфлікті в Сирії. Переважно шиїтський Іран має тісні зв’язки з шиїтським керівництвом уряду Іраку і підтримує президента Сирії Башара Асада, натомість населена переважно сунітами Туреччина підтримує сунітські повстанські групи в Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-