Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У Британії всерйоз взялися за кібербезпеку. А у нас?

У Британії всерйоз взялися за кібербезпеку. А у нас?

Блоги
Укрінформ
Українська Стратегія з кібербезпеки після трьох років війни - й досі висить на рівні "вжити невідкладних заходів"

У листопаді 2016 року Уряд Великої Британії оприлюднив 5-річний (!) план реалізації Стратегії національної кібербезпеки і виділив на це 1,9 млрд фунтів (!!!)

Більше двох мільярдів доларів, Карл! Протягом 5 років!

У вівторок ВВС повідомила про відкриття у Лондоні штаб-квартири нового національного центру кіберзбезпеки, покликаного захищати країну від кібернападів. Що вже само по собі свідчить (за наявного скорочення витрат) про серйозне ставлення уряду Британії до проблеми.

Тепер про нас. У кінці минулого року РНБО прийняло рішення "Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації", яке Президент увів у дію 13 лютого 2017 року.

Начебто звучить грізно: "невідкладно забезпечити", "надання правоохоронним органам повноважень", "запровадження блокування" і все таке.

Але ключовим питанням (in my humble opinion) з усіх порушених моментів ще довго буде пункт чотири В.

У ньому міститься наказ "опрацювати механізм додаткового стимулювання мотивації до праці фахівців з кібербезпеки, залучених у секторі безпеки і оборони України, насамперед шляхом удосконалення системи оплати їхньої праці". Бо без вирішення цього питання кібербезпека держави ще довго буде на рівні "опрацювати питання", "забезпечити внесення на розгляд", "забезпечити підготовку та подати" та "вжити заходів". Зрозуміло, що в українського Уряду поки що немає таких грошей, втім потрібні не лише гроші. Необхідне бачення - як їх використовувати, потрібне грамотне та прозоре, із врахуванням думки професійної спільноти, їхнє використання. 

А поки що реалізація Стратегії після майже трьох років "гарячої" війни з тисячами вбитих та поранених українців залишається на рівні "вжити невідкладних заходів", "надати пропозиції", "створити робочу групу" та "розгянути питання матеріального заохочення співробітників".

"Може, щось у консерваторії треба підправити?" (М. Жванецький).

Костянтин Корсун
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-