Командувача ВПС Литви звільняють за вільне трактування позиції щодо РФ

Командувача ВПС Литви звільняють за вільне трактування позиції щодо РФ

Укрінформ
Після завершення службового розслідування міністр оборони Литви Раймундас Каробліс вирішив, що полковник Аудронис Навіцкас, який не забезпечив реалізації політичної настанови про те, щоб не ремонтувати вертольоти в Росії, не повинен займати посаду командувача Військово-повітряними силами.

Про це повідомляє агентство Delfi.

"У зв'язку з завершенням службового розслідування міністр оборони Литви Раймундас Каробліс вирішив, що відсторонений кілька місяців тому від посади командувач Військово-повітряними силами, полковник Аудронис Навіцкас не може далі займати цей пост", - йдеться в повідомленні.

Зараз полковника Навіцкаса рішенням міністра оборони внесено у тимчасовий резерв персоналу литовської армії, йому загрожує відправлення в запас. За законом, якщо протягом двох місяців йому не буде запропоновано посаду в армії, яка відповідає його кваліфікації і званню, то Навіцкаса буде відправлено у запас.

Міністерство оборони Литви з листопада розслідувало наміри ремонтувати в Росії два військові вертольоти. Командувача було відсторонено, коли почалося розслідування. Це рішення офіцер оскаржив у суді.

"Наявні матеріали свідчать, що рішення про ремонт вертольотів і виділення для цього коштів було прийнято з умовою, що ремонт не проводитиметься на території Росії або у постачальників цієї країни. Полковник А.Навіцкас, будучи вищою посадовою особою ВПС, не забезпечив реалізацію політичної установки, висловленої на засіданні Ради з оборонних ресурсів Міноборони від 9 лютого 2016 року - не ремонтувати військові вертольоти в Росії. Національна безпека не узгоджується з вільним трактуванням політичних установок", - зазначив міністр оборони Каробліс.

Як зазначається, "зелене світло" ремонту вертольотів Мі-8Т в Росії торік дала комісія з конкурсних закупівель на чолі з представником Міністерства оборони, главком ВПС і глава Департаменту озброєнь і систем управління Міноборони. Процес було зупинено у листопаді. Після початку службової перевірки міністр оборони Юозас Олекас тимчасово відсторонив від посади головкому ВПС полковника Аудронюса Навіцкаса.

Як зазначав МЗС Литви, ремонт вертольотів у Росії пішов би врозріз з рішеннями Євросоюзу про санкції проти Москви і з зовнішньою політикою Литви. Ремонтувати складові вертольотів у Росії збиралося підприємство Helisota, що виграло конкурсні закупівлі. 100% його акцій належить лістингуємій на Варшавській біржі найбільшій у Литві групі підприємств авіабізнеса Avia Solutions Group, правління якої очолює Гедімінас Жемяліс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-