Путін ініціює зміни до КПК Росії щодо адвокатів та обшуків у них

Путін ініціює зміни до КПК Росії щодо адвокатів та обшуків у них

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, що регулює порядок проведення обшуків у адвокатів, а також уточнює повноваження захисників.

Відповідний документ розміщено на сайті нижньої палати парламенту, повідомляє РБК

Згідно з текстом законопроекту, ініціатива Путіна передбачає внесення змін у російський Кримінально-процесуальний кодекс (КПК).

«Обшук у адвоката може бути проведений лише на підставі судового рішення, в якому мають бути зазначені конкретні об'єкти, які шукають, і дані, що є підставою для проведення обшуку», - йдеться в пояснювальній записці. Крім того, згідно з документом, стане «неприпустимим» вилучення під час обшуку адвокатського досьє «повністю», а також його «фотографування, кінозйомка, відеозапис та інша фіксація».

Також Кримінально-процесуальний кодекс пропонується доповнити положенням про «обов'язки органів попереднього розслідування». Цим пунктом адвокату має гарантуватися участь у слідчих діях, проведених за його клопотанням і клопотанням підозрюваного або обвинуваченого.

Стаття 58 КПК, згідно з документом, має бути доповнена положенням про неможливість відмови стороні захисту у залученні до участі в провадженні у кримінальній справі спеціаліста для роз'яснення питань, що «входять у його професійну компетенцію».

Крім того, для усунення формальних перешкод проектом закону вносяться зміни, за якими «адвокат вступає у кримінальну справу, а не допускається до участі» в ній, а також «має всі процесуальні права з моменту, коли вступив у кримінальну справу, а не з моменту його допуску». 

Як повідомлялося раніше, в окупованому Росією Криму 25 січня ФСБ затримала захисника Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова Миколу Полозова. Його відпустили в той же день.

26 січня в Криму силовики затримали адвоката Еміля Курбедінова, провели обшуки у нього в офісі та за місцем проживання, де зареєстрована адвокатська колегія. Після 10 діб арешту його відпустили з Сімферопольського СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-