В'ячеслав Пузеєв, керівник благодійної організації Repentance, Швеція
Про жодне скасування санкцій проти агресора ніхто всерйоз не говорить
09.02.2017 09:00

- Ваше ім'я важко назвати споконвіку шведським!

- Я родом з Росії, народився і виріс у Москві. Також маю українські етнічні корені. Але більшу частину життя провів у Швеції і як особистість сформувався саме в цій країні.

- Ламаєте стереотип «русского мира» – начебто всі росіяни підтримують путінську політику... Чому ви симпатизуєте Україні?

- У випадку з російською агресією проти України для переважної більшості жителів Швеції, так і Європи в цілому, було нескладно зробити вибір на користь України. Все було надто очевидно. З одного боку - українське прагнення до незалежності, демократії, з іншого - намагання імперського реваншу, корупційний Кремль, який затіяв переділ європейських кордонів вперше з часів Другої Світової війни. Було також очевидно плачевне становище України як результат правління Януковича: слабка економіка на межі краху, майже повністю зруйнована армія, сильне проросійське економічне та політичне лобі у всіх сферах українського суспільства. Тому наша організація побачила практично безмежне поле діяльності у допомозі Україні на приватному та громадському рівнях.

Кількість прихильників путінської політики серед етнічних росіян у західних країнах неприємно вражає

Звичайно, в цілому кількість прихильників путінської політики серед етнічних росіян і просто російськомовних людей (навіть серед тих, хто ніколи не бував безпосередньо в РФ) у західних країнах неприємно вражає. Але робити узагальнюючі висновки про те, ніби «всі росіяни підтримують Путіна», все таки не варто. Я обмежив і, по суті, звів нанівець своє особисте спілкування з так званими «путіністами». І можу констатувати, що адекватних, розсудливих людей, в тому числі росіян, російськомовних, у моєму колі залишилося багато.

- Розкажіть про конкретні об'єкти вашої благодійної допомоги.

- Про спільну роботу з українськими благодійними організаціями скажу окремо, а поки що хотів би згадати інші дуже важливі проекти. Наприклад, ми допомагаємо жінкам з країн усього колишнього СРСР, у яких, на жаль, діагноз «рак молочної залози» та немає фінансової, юридичної, адміністративної можливості пройти нормальне обстеження, отримати гідне лікування, а також придбати необхідні медикаменти після лікування. Наш фонд має домовленість з клінікою молочної залози Christinakliniken у стокгольмській приватній лікарні Sophiahemmet, де за помірну плату можна провести професійне обстеження, а також операцію та планування всього лікування раку грудей в залежності від типу та стадії. Ліки купуються, в основному, в Швеції. Більш дорогі процедури, як, наприклад, променева терапія, організовуються за місцем проживання через наших волонтерів.

Крім того, ми підтримуємо починання щодо демократизації, демілітаризації і, так би мовити, деімперіалізації Російської Федерації. Зокрема, сприяємо виходу інтернет-журналу «Після Імперії / AfterEmpire», який аналізує перспективи реальної федералізації та регіоналізації Росії. Проект організований засновниками фонду Repentance за безпосередньої участі відомого карельського письменника та публіциста Вадима Штепи. На даний момент він займається цим проектом вже не у Росії, а в Естонії.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-