Інавгурація Трампа, або Свято не для всіх

Інавгурація Трампа, або Свято не для всіх

Аналітика
Укрінформ
Ранок "інавгураційної" п'ятниці для Трампа був багатообіцяючим: настав той омріяний день, коли після клятви на Біблії його ім'я буде закарбоване в історії США

Напевно, через це він вирішив не зраджувати нової звички та ще вдосвіта поділитися піднесеним настроєм у твітері: "Все почнеться сьогодні! Побачу вас об 11-й ранку на церемонії приведення до присяги"... Його меседж, очевидно, був адресований тисячам прихильників, які з'їхалися до Вашингтона з усієї країни. Але не всі, хто вийшов до центра столиці в цей день, були налаштовані на свято. Уже з шостої ранку групи протестувальників почали блокувати встановлені по всьому периметру пропускні пункти охорони з рамками та ще сонними офіцерами безпеки.

Грандіозність шоу

"Якщо хочете добратися до центру Вашингтона в дні інавгурації, краще користуйтеся метро", -  зусібіч  рекомендував столичний муніципалітет. І справді, Гугл-мапа ще з четверга була просто червоною від позначок перекритих доріг навколо Національного Моллу - від Капітолію до Білого дому, де проходили основні заходи, а також у радіусі кількох миль. На місці це виглядало так: сотні бетонних блоків посеред зазвичай багатолюдних вулиць, масивні вантажівки та автобуси поперек доріг, десятки авто з "мигалками", поліцейські на статних "Харлей-Девідсонах"  та безліч людей у формі і в цивільному, з навушником у вусі та значком Секретної служби на лацкані. Багато правоохоронців - у бронежилетах, але без видимої, принаймні ззовні, зброї. На вулицях розгорнуті намети, в тому числі з червоним хрестом з кольорового скотчу й табличками "медична допомога". Всюди дороговкази з напрямками до Капітолію, Білого дому та маршрути до інавгураційних заходів.

Цікаво, що на початку тижня влада повідомила про залучення для підтримання правопорядку трьох тисяч поліцейських та п'яти тисяч військових Національної гвардії США. Втім, ближче до дня інавгурації  вже була названа цифра 28 тис. правоохоронців. Озвучені витрати на підготовку урочистостей також різнилися: початкові $30 млн асигнувань з бюджету перетворилися на $175-200 млн загальних вкладень.

Водночас очікуваннями щодо натовпу охочих взяти участь в церемонії складання присяги Дональдом Трампом не справдилися. За попередніми прогнозами, у центр столиці мало прийти від 800 тис. до 1 млн людей. Насправді ж глядачів урочистого дійства виявилося вдвічі, якщо не втричі, менше. 

Між тим, треба віддати належне його організаторам: попри складність і масштабність запланованих подій, саме шоу виявилося грандіозним, пройшло без жодних збоїв, а його головні дійові особи сяяли усмішками. Навіть на обличчі Барака Обами, який за традицією був однією з головних дійових осіб церемонії демократичної передачі влади, не з'явилося й тіні печалі. Хіба що Мішель... Вона просто не могла приховати чи то розчарування, чи просто смутку від того, що доводиться прощатися з цілою епохою її президентського життя.

Креативність vs плагіат

Ті, хто вірить у знаки, приміром, падаючі вінки або двері, що зачиняються перед президентом, були б розчаровані їх майже повною відсутністю. Хіба що до цієї категорії можна було б дорахувати певний твіттерний конфуз.

 На новій сторінці офіційного твіттера тепер уже президента Трампа, яка з'явилася зранку п'ятниці, фоновою ілюстрацією спочатку було виставлено фото, де натовп американців з прапорцями вітає президента на тлі будівлі Капітолію, з інавгурації Барака Обами. 

Журналісти навіть знайшли в архівах оригінал світлини, що підтверджують своєрідний "плагіат".  Щоправда, ближче до вечора, коли чи не весь американський твітер висміяв авторів "креативу" , фото було замінено на зображення нового глави Білого дому, який замислено дивиться у вікно.

Цей знак наштовхнув на ще одну паралель - з промовою Меланії Трамп, яку вона виголосила в липні під час партійного з'їзду республіканців. Тоді її прямо звинуватили в плагіаті  Зокрема, у частині, де Меланія розповідала про своє дитинство в Словенії, текст дослівно повторював фрази Мішель Обами, вимовлені нею в 2008 році. 

Загалом, і церемонія складання присяги Дональдом Трампом та Майком Пенсом, і інавгураційний парад у п'ятницю відбулися без надзвичайно переповнених вулиць. Камери прямої телетрансляції крупним планом вихоплювали скупчення людей у шапках із написами "Трамп" та "Зробимо Америку великою знову" з прапорцями в руках. Але й серед них час від часу з'являлись плакати "Не мій президент" та "Америка приречена". 

Протестний рух

"Нас тут близько тисячі людей лише від коаліції "ANSWER Coalition", що об'єднує близько 80-ти організацій, які виступають проти війни й расизму. А загалом, наскільки я знаю, ще близько десятка подібних коаліцій також беруть участь у сьогоднішніх акціях протесту", - розповів Укрінформу з вигляду 30-річний американець Девід Харванік з плакатом "Скажи ні програмі Трампа". 

Дійсно,  лише по F-стріт, де були обладнані проходи до місць інавгураційних заходів, зібралися десятки й сотні представників "Євреїв за Ісуса", "Black Lives Matter" ("Життя чорних має значення"), ЛГБТ-спільноти та інших організацій.

Насправді ж, серйозні виступи незгодних з програмою й заявами обраного президента Трампа почалися ще напередодні  "інавгураційної" п'ятниці. У четвер протестувальники оточили Національний прес-клуб на 14-й вулиці, де проходила коктейльна вечірка-бал "Deplorabal" для небідних прихильників Трампа. Як виявилося згодом, це стало "розігрівом" для правоохоронців:тоді з натовпу в хід пішли яйця та порожні пластикові пляшки, а у відповідь протестувальники отримали кілька порцій гірчичного газу. 

Справжні погроми відбулися в п'ятницю, коли поліція затримала 217 людей. Якщо перекласти на українські реалії, не обійшлося без десятка американських "тітушок" у чорних масках, які підпалювали автомобілі й трощили вітрини магазинів. Але перепало за це й сотням мирних демонстрантів, які були або доставлені до поліцейських відділків, або ж постраждали від сльозогінних аерозолів.

Але на цьому виступи проти президентства Трампа у Вашингтоні не завершуються. В суботу в центрі столиці запланована масштабна акція - "Марш жінок", яка обіцяє зібрати до 250 тис. учасників. Насправді він має пройти в 55-ти країнах по всьому світу. Як зазначають організатори, вони хочуть привернути увагу до прав прекрасної половини людства. Але в контексті маршу згадуються й висловлювання ще кандидата в президенти Дональда Трампа про жінок та скандали, що стали частиною його антикампанії.

Ця подія обіцяє стати найбільшою акцією протесту на початку кар'єри 45-го президента Сполучених Штатів. І це означає, що головний виклик для Дональда Трампа полягатиме в тому, чи вдасться йому об'єднати та заспокоїти Америку й паралельно забезпечити її подальшу могутність і процвітання.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН.

Перше фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-