Литва і Польща обмінялися думками щодо Трампа та імперської політики Росії

Литва і Польща обмінялися думками щодо Трампа та імперської політики Росії

Укрінформ
Партнерство США з Європою є важливим і потрібним - поточний рік буде випробовуванням на єдність країн західної цивілізації.

Про це під час спільної прес-конференції з главою МЗС Польщі Вітольдом Ващиковським заявив у Варшаві керівник литовської дипломатії Лінас Лінкявічюс, інформує кореспондент Укрінформу.

“2017 рік буде стрес-тестом для нашої єдності, євроатлантичних цінностей, гнучкості. Перед нами дуже багато викликів”, - заявив Лінкявічюс.

Висловлюючи свої очікування щодо нового президента США, глава МЗС Литви заявив, що зарано ще робити якісь однозначні висновки, але треба брати до уваги усі заяви і переконувати партнерів з-за океану, що партнерство США з Європою є важливим і потрібним.

Зі свого боку Ващиковський висловив сподівання, що адміністрація нового президента США приділить більшу увагу до питання безпеки регіону Центрально-Східної Європи, оскільки за часів попередньої президентської адміністрації “значення регіону у контексті безпеки применшувалося”.

Водночас, він висловив задоволення, що за останній рік президентства Барака Обами прийнято важливі рішення з точки зору безпеки Східної Європи. “Дійсно, рішення про зміцнення східного флангу НАТО, направлення військ, перекреслює попередні сім років, коли не дбалося про інтереси безпеки Центрально-Східної Європи”, - наголосив глава польської дипломатії. Він додав: Польща розраховує на те, що новий президент підтримає проекти у галузі безпеки, які упродовж року реалізовувала адміністрація Обами.

“Cподіваємося, що Центрально-Східна Європа буде важливим елементом у глобальній політиці США”, - наголосив Ващиковський.

“З огляду на геополітичне положення на краю НАТО та ЄС ми маємо протидіяти імперській політиці Росії. Але імперська політика Росії не може бути обґрунтуванням, щоб не вирішувати справи, які можна вирішити”, - заявив глава польської дипломатії.

Литовський міністр повідомив, що в питанні польської освіти у Литві є поступ. Зокрема, в 71-й школі у Литві є можливість навчання польською мовою від садка до середньої школи.

У питаннях двосторонніх польсько-литовський відносин Ващиковський наголосив, що сторони мають різне бачення щодо написання польських прізвищ литовською.

Фото: PAP/Jacek Turczyk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-