Політична криза у Гамбії: президент відмовився поступатися кріслом опозиціонеру

Політична криза у Гамбії: президент відмовився поступатися кріслом опозиціонеру

Укрінформ
Президент Гамбії Ях'я Джамме відмовився залишати свій пост опівночі за Гринвічем, коли закінчився термін його повноважень.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

"У четвер повинна відбутися інавгурація обраного президента Гамбії - опозиціонера Адама Берроу, який переміг на виборах глави держави в грудні. Незадовго до закінчення терміну повноважень Джамме з ним зустрівся президент Мавританії Мохаммед ульд Абдель Азіз. Після зустрічі з Джамме лідер Мавританії попрямував на переговори з президентом Сенегалу Макі Саллом", - йдеться в повідомленні.

Раніше влада Сенегалу заявила, що збройні сили країни готові вторгнутися на територію Гамбії у разі, якщо Ях'я Джамме не покине свій пост в строк. У заяві представника збройних сил країни зазначалося, що армія вже приведена в повну готовність і почне діяти, якщо влада Гамбії не зуміє знайти політичне вирішення кризової ситуації.

Нігерія також повідомила, що в разі необхідності підтримає сенегальські сухопутні війська під час їхнього вторгнення до Гамбії.

Дозвіл на вторгнення до Гамбії владі Сенегалу видало Економічне співтовариство західноафриканських держав, яке в грудні підтримало на виборах президента Гамбії Адама Берроу. Повідомляється, що Берроу в даний час перебуває в Сенегалі.

За Берроу проголосували 45,5% виборців, в той час як кандидатуру Ях'ї Джамме підтримали близько 36,7% прийшли на виборчі дільниці.

Джамме, спочатку визнавши свою поразку на виборах, пізніше оскаржив підсумки грудневого голосування. Його позов суд розгляне навесні.

Раніше держдепартамент США закликав президента Джамме до мирної передачі влади Адаму Берроу.

Нагадаємо: 51-річний Ях'я Джамме займає президентський пост з 1994 року. Він прийшов до влади в результаті військового перевороту, в ході якого було повалено президент Дауда Кайраба Джавара, який правив країною з 1965 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-