“Венеціанка” занепокоєна ситуацією навколо Конституційного суду Польщі

“Венеціанка” занепокоєна ситуацією навколо Конституційного суду Польщі

Укрінформ
Венеціанська комісія занепокоєна розвитком ситуації навколо Конституційного суду Польщі.

Про це на офіційній сторінці комісії написав її голова Джанні Букіккіо.

“Я занепокоєний погіршенням ситуації навколо Конституційного суду Польщі. Після спроб впливати на роботу суду завдяки законодавчим змінам, які викликали критику Венеціанської комісії, потім здійснено практичні кроки, які мали очевидну мету – щоб суд діяв у відповідності до інтересів нинішньої політичної більшості”, - підкреслив Букіккіо.

За його словами, новий голова КС Польщі Юлія Пшилембська була обрана за “сумнівною процедурою”, а згодом вона передала свої повноваження іншому судді, обраному за процедурою, яку суд назвав “неконституційною”. Голова “Венеціанки” також підкреслив, що новий голова КС відправила свого заступника Станіслава Бєрната у відпустку, про яку той не просив, а вибір кількох суддів КС було поставлено під сумнів після семи років їхньої роботи.

Реагуючи на зауваження голови “Венеціанки” глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський підкреслив, що з КС усі проблеми вже вирішено, а Букіккіо, можливо, не володіє останньою інформацією, що ситуація змінилася у позитивному напрямі. Він зазначив, що в лютому МЗС передасть Комісії відповіді на нові зауваження “Венеціанки” щодо стану верховенства права в Польщі, передані Комісією до Варшави у грудні. Ващиковський також не уявляє ситуації, що на Польщу може бути накладено санкції Єврокомісії за невиконання пропозицій Брюсселя у сфері верховенства права.

Нагадаємо: у жовтні 2016 року Комісія оцінила, що липневі зміни до закону про КС Польщі не відповідають двом основним стандартам рівноваги влади: незалежності судової гілки влади і позиції КС як основного арбітра у конституційних питаннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-