"Автор" доповіді про Трампа розслідував заявку Росії на ЧС-2018 - ЗМІ

Укрінформ
Комітет Англії з організації чемпіонату світу з футболу в 2018 році наймав на роботу колишнього співробітника британської розвідки Крістофера Стіла, якого вважають автором документа про нібито російський компромат на обраного президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє BBC Україна.

За даними BBC, Стілу було доручено збирати інформацію про діяльність ФІФА й тих країн, які конкурували з Англією за право приймати у себе ЧС-2018.

Одним із головних напрямків розвідувальної діяльності Крістофера Стіла стала Росія, якій у результаті і дістався ЧС-2018.

Колишній співробітник МІ-6, який кілька років пропрацював в британському посольстві в Москві, був найнятий англійським заявочним комітетом через лондонську компанію Orbis, яку він заснував в 2009 році після відходу з розвідслужби. Orbis Business Intelligence називає себе провідною компанією в сфері корпоративної розвідки.

Наразі зарано стверджувати, чи є зв'язок між розслідуванням Крістофера Стіла та найбільшим корупційним скандалом у ФІФА. Проте відомо, що він повідомив про результати своєї роботи Євразійський департамент ФБР.

Крістофер Стіл залишив свій будинок минулого вівторка або середи - ще до того, як його ім'я з'явилося в пресі в зв'язку зі скандальною публікацією доповіді про Дональда Трампа. Зараз місцезнаходження британця невідомо.

Досьє опублікували у вівторок ввечері на сайті BuzzFeed, і воно одразу викликало широкий резонанс. У ньому містяться бездоказові твердження про те, що у Росії є компромат на обраного президента США Дональда Трампа.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи відомий Кремлю співробітник британських спецслужб, який склав це досьє, сказав: "Ні, в Кремлі не відомо".

У своїй публікації BuzzFeed згадував, що автором документа вважають колишнього співробітника британської розвідки, але його ім'я не називалося. BBC змогла з'ясувати, що йдеться, швидше за все, про Крістофера Стіла. За даними ЗМІ, Стіл передав документ незалежній організації, яка намагалася перешкодити обранню Трампа. Він не відповів на спроби зв'язатися з ним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-