ЄС не зможе гарантувати безпеку на Кіпрі - Чавушоглу

ЄС не зможе гарантувати безпеку на Кіпрі - Чавушоглу

Укрінформ
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу прокоментував позицію офіційної Анкари щодо врегулювання кіпрського конфлікту.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

"Турецька Республіка Північного Кіпру (ТРПК) й Анкара дотримуються єдиної думки, що Туреччина має зберегти за собою статус країни-гаранта, а дислокація турецьких військ на острові має продовжуватися", - сказав Чавушоглу на конференції за підсумками міжнародної конференції по Кіпру в Женеві.

За словами міністра, 18 січня у рамках переговорного процесу відбудеться зустріч експертів, які обговорять технічні питання. Турецьку сторону на переговорах представить делегація на чолі із заступником радника глави МЗС Ахметом Мухтаром Гюном.

Чавушоглу наголосив, у переговорах по Кіпру необхідно встановити чіткі часові рамки. "Переговори не можуть тривати безкінечно. Діалог має відновитися 18 січня і завершитися зустріччю на рівні міністрів", - сказав глава турецької дипломатії.

Коментуючи пропозицію грецької сторони про те, що на заміну країнам-гарантам (Туреччина, Велика Британія і Греція) має прийти Європейський Союз, міністр сказав: "Якому з конфліктів до сьогодні зміг запобігти ЄС? Хто гарантує майбутнє цього об'єднання? Якщо завтра одна зі сторін порушить угоду, чи втрутиться в ситуацію Євросоюз? Усе це лише красиві слова, не більше".

"Структура, яка не може знайти шляхів вирішення наявних проблем і дотримується політики "подвійних стандартів" з багатьох питань, безумовно, не зможе гарантувати безпеку на острові. Це припущення з розряду фантастики", - додав турецький міністр.

Чавушоглу наголосив, що необхідно передбачити всі можливі варіанти подій, навіть найнегативніші.

"Не варто забувати, що проблеми мають місце і в Східному Середземномор'ї, і на Близькому Сході, тоді як уже 43 роки серйозного протистояння на Кіпрі не фіксується. Це стало можливим завдяки позиції Туреччини, як країни-гаранта", - сказав міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міжнародна конференція з возз'єднання грецької і турецької частин Кіпру в Женеві завершилася безрезультатно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-