Геополітичний епатаж. Топ-7 цитат із прес-конференції Трампа

Геополітичний епатаж. Топ-7 цитат із прес-конференції Трампа

Укрінформ
Перша прес-конференція - не лише відповіді на запитання, а й окреслення формату подальшого спілкування з журналістами

Першу прес-конференцію Дональда Трампа у статусі обраного президента США чекали з нетерпінням - як природнім, так і штучно створеним. Неперевершений політичний шоумен (що сповна довела передвиборна кампанія) Дональд Трамп планував поспілкуватися зі ЗМІ ще 15 грудня, але в останній момент скасував зустріч. І замовк майже на місяць... Замовк настільки, наскільки це може зробити Трамп: поки команда готувала обгрунтовані відповіді по майбутньому бізнес-імперії, сам кандидат успішно бавився Твіттером, створюючи власні сенсації. Аж тут почав вилазити секретний компромат. І ось за дев'ять днів до офіційного вступу на посаду майбутній президент дає прес-конференцію, аби дати зрозуміти всім: Америка не буде такою, як колись, а він, Трамп - яким був, таким і залишатиметься. Людиною - вибухом, людиною - скандалом.

Напередодні градус нетерпіння зростав. Останньою краплею стало оприлюднення інформації про існування у Москви компромату про пікантні подробиці особистого життя і фінансову діяльність Трампа у РФ. З позиції Кремля виглядало це так: думай, що говориш, бо всі можуть дізнатися. Та після конференції вже склалося інше враження. А чи не була остання крапля останнім штрихом? Адже якби не було публікацій CNN та BuzzFeed напередодні, то не було б тих «родзинок», вибуху емоцій, звичної епатажності, якими так любить приправляти свої виступи Трамп. Можливо, то все було сплановано або принаймні вміло використано. Друге - без сумніву. Як показала перша прес-конференція, show must go on.

«МЕНЕ НІЧОГО НЕ ПОВ'ЯЗУЄ З РОСІЄЮ... ЦЕ БРЕХНЯ ХВОРИХ ЛЮДЕЙ»

Одним із перших запитань, які поставили журналісти обраному президенту США Дональду Трампу на прес-конференції, очікувано було ставлення до Росії та існування таємних зв'язків із нею. Спростування Трампа було безапеляційним, ба навіть для декого образливим.

"Це повністю фейкова новина. Це підроблені матеріали. Цього ніколи не було, і це, як ви знаєте, було зроблено нашими опонентами", - заявив обраний президент, назвавши виконавців "хворими людьми". За Трампом, "це ганьба".

І поки безпосередні виконавці не коментують зміст та достовірність зібраного компромату, у Білому домі переконані, що насправді обраний президент США щось приховує, оскільки не використав можливість зібрати інформацію та спростувати "фейк" про свої фінансові зв'язки з Росією. 

Така реакція, безперечно, привертає інтерес.

"ЯКЩО ПУТІНУ ПОДОБАЄТЬСЯ ТРАМП, ЦЕ ДОБРЕ"

Інше запитання по Росії було не менш гострим - хакерські атаки в ході передвиборної кампанії. Відповідь знову безапеляційна: "Що стосується хакерського зламу, я думаю, це була Росія", але з невеликою обмовкою: всі це роблять проти США. А от щодо відносин із російським лідером, то тут вже тепліше: "Надіюся, ми з ним поладнаємо... Те, що Путіну подобається Трамп - це актив, а не пасив".

Загалом всі відповіді на запитання до Трампа по Росії, а до них поверталися кілька разів, мали відповідь, схожу на врівноважені терези: так - Росія зло, але й інші не кращі. Трамп нібито вигороджував Кремль. Звинувачуючи Москву в здійсненні хакерських атак, додає, що хакери атакують США з різних країн, зокрема Китаю. Наголошуючи, що його "нічого не пов'язує з Росією", Трамп переконує, що покращення відносин з Москвою пішло б на користь усім. Так, на додачу, у Москви і Вашингтона, за Трампом, є велике поле для спільної діяльності - боротьба з тероризмом, а конкретніше з ІДІЛ. А це вже довічна американська тема.

"НЕВЖЕ ХТОСЬ ДУМАЄ, ЩО КЛІНТОН БУЛА Б БІЛЬШ ЖОРСТКОЮ З РОСІЄЮ, НІЖ ТРАМП?!"

І на останок, аби вже точно ніхто не сумнівався, що позиція Дональда Трампа по відношенню до Росії жорстка, обраний президент звернувся до улюблених прийомів - красномовного запитання на аудиторію та порівняння себе з Гілларі. "Невже хтось тут думає, що Клінтон була б більш жорсткою з Росією, ніж Трамп?", - запитав обраний президент. І, напевно, ні у кого не лишилося сумнівів у твердій позиції по відношенню до Росії.

Примітно, що в момент окреслення "жорсткості" Трампа у відносинах з Москвою на ті самі питання у різних варіаціях відповідав на слуханнях у Комітеті з міжнародних справ Сенату США Рекс Тіллерсон - кандидат Трампа на посаду держсекретаря. І якщо Трампу вдалося обіграти питання про Росію, а спілкування з настирними журналістами обмежити годиною, частину з якої ще й зайняли виступи людей з його команди, та припинити простим "гуд бай" у момент, коли напруження стало наростати, то Тіллерсону в стінах Сенату довелося тримати удар 9 годин. 

Як поєднати бізнес та президентство - тема актуальна (і для українців також). Як показує практика, поєднання статусу очільника успішного бізнесу, навіть такого, який від справ відійшов, та глави держави - питання непросте і часто спекулятивне. Але не для Дональда Трампа. Тут він вирішив дійсно розставити всі крапки над "і". Почав досить оригінально, підкресливши свої вміння: "Я дійсно можу бути бізнесменом і президентом одночасно". Але одразу ж пообіцяв - від управління бізнесом відійде, зробить все для уникнення конфлікту інтересів, навіть вже відмовився від 2-мільярдної угоди в ОАЄ, аби конфлікту не сталося. Тут слід віддати належне, команда Трампа підготувалася. Аби від риторики перейти до практики, слово передав своїй помічниці. Відзначу, що це була найбільш структурована та повна відповідь з усіх, що звучали того ранку. Йшлося і про законодавство, і про роль кожного з членів сім'ї у майбутньому бізнес-імперії, а рішення таке... рішення нібито вигідне всім: продавати бізнес не будуть - немає сенсу, оскільки цінність самого бренду "трамп" оцінити неможливо, тому буде підписано угоду про сліпий траст, а обраний президент від справ відійде і присвятить себе виключно справам країни.

"Я ПОВЕРНУ КОЛИШНЮ ВЕЛИЧ АМЕРИЦІ"

Якби він цього не сказав, то і промову можна було б вважати такою, що не відбулася. Велич Америки, її могутність - це аксіома сприйняття американцями власного життя та ролі своєї батьківщини. І якщо хтось посмів цю велич послабити (попередній президент, у першу чергу), то Дональд Трамп цю ситуацію виправить і велич поверне. "При мені США будуть поважати в світі набагато більше, ніж при моєму попереднику", - запевнив Трамп, повторивши, напевне, кількатисячним разом в іншому варіанті своє основне передвиборче гасло.

Слово "колишня" тут є універсальним для різних поколінь, різних соціальних, релігійних, расових тощо груп американців. І гасло, яке привело епатажного Трампа до влади, підкорило серця мільйонів американців, і цього разу стало в нагоді, викликавши позитивну реакцію залу. Кому ж не кортить перенесення у сьогодення приємного та успішного минулого.

"ЗАМОВЧІТЬ... Я НЕ ДАМ ВАМ ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ... ВАШІ НОВИНИ ФЕЙКОВІ"

Перша прес-конференція - це далеко не просто відповіді на питання, а своєрідне окреслення формату подальшого спілкування з журналістами. Особливо якщо врахувати, що Дональд Трамп ніколи не проявляв особливої любові до незалежної преси, яка і розкопати може бозна що, й потім у незручний момент оприлюднити. Але, що було, то мало би сплисти з набуттям офіційного статусу, адже відносини глави Білого дому зі ЗМІ та в Америці - то окремий розділ "етики", хай без обмежень, але зі своїми дуже тонкими та прозорими правилами. І ця прес-конференція мала стати відправною точкою у новому етапі - більш чемного і офіційного співіснування з "четвертою владою". Але не склалося. Точніше, склалося, знову ж з обмовкою. Тим, хто не писав про нього поганого, він подякував ще з самого початку вступної промови, хто був, на переконання Трампа, неупередженим, дали слово (як то Бі-Бі-Сі), а от тим, хто "вибудовує" компрометуючі історії (як то CNN) - ні слова, ні права поставити запитання. "Замовкніть... Я не дам вам поставити запитання. Ваші новини фейкові. Ваша компанія жахлива", - накричав Трамп на журналіста CNN.

"Я ПЕВНОЮ МІРОЮ ГЕРМОФОБ"

Заяви сексуального характеру, пікантні подробиці з життя були вишеньками на торті впродовж всієї передвиборної кампанії Трампа. Вони, безумовно, привертали увагу. Більше негативну, аніж позитивну. Але привертали. Деякі висловлювання та випадки були настільки на межі, що Трампу не лише прогнозували гучний провал, але й довічні судові позови від ображених як словами, так і нібито особисто. Кілька днів тому ще видавалося, що скандал з оприлюдненням "зізнання" потенційного майбутнього президента наймогутнішої держави світу, який "спокушав заміжню", "багатьох лапав" і взагалі переконаний - "якщо ти зірка, можеш робити з жінками все, що хочеш", був апогеєм історії. Але ж ні, чергова "вишенька" з'явилася з подачі "хворих опонентів", які розповіли, що Трамп нібито розважався з повіями у московському готелі Ritz Carlton. Всі чекали чергової відповіді на кшталт "у Білла Клінтона й гірше бувало". Але, очевидно, у таких особистих питаннях, на відміну від політичних, межу якраз підведено. Якщо до ще тоді потенційного президентства можна було рівнятися на Білла, то тепер час створити образ чистоти, хай навіть зізнавшись у фобії із закиданням все того ж красномовного запитання в зал: "Хто-небудь дійсно вірить у цю історію, я також певною мірою гермофоб. Повірте мені...". 

Та й тут він вигородив Росію: хоч інформація нібито й з Москви, Трамп наголосив, що треба бути обережним завжди, бо камери насправді усюди, не лише в російських готельних номерах.

Ольга Будник, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-