Звіт Місії ОБСЄ щодо виборів у РФ є спробою легалізувати анексію Криму - Гопко

Звіт Місії ОБСЄ щодо виборів у РФ є спробою легалізувати анексію Криму - Гопко

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко вважає, що звіт Місії ОБСЄ зі спостереження за виборами депутатів Державної Думи Федеральних зборів Російської Федерації 18 вересня є прихованою спробою легалізувати анексію Автономної Республіки Крим.

Про це йдеться в заяві Гопко, повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

«Оприлюднення Остаточного звіту Місії Організації з безпеки і  співробітництва в Європі/Бюро з демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) зі спостереження за виборами депутатів Державної Думи Федеральних зборів Російської Федерації 18 вересня 2016 року викликає занепокоєння. Звіт під егідою такої поважної міжнародної організації як ОБСЄ, на мою думку, не висвітлює той факт, що вибори до Держдуми РФ незаконно проводилися російською окупаційною владою, в тому числі на території анексованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Водночас результати цих незаконних виборів включено до Звіту про вибори на території усієї РФ, що ставить під питання його достовірність та в майбутньому може бути використано агресором для легітимізації своїх дій. Такий підхід ОБСЄ може бути розцінений як прихована спроба легалізувати незаконну анексію частини території України - Автономну Республіку Крим та місто Севастополь», - заявила політик.

Вона нагадала, що Верховна Рада визнала незаконним проведення так званих виборів до Держдуми РФ на території тимчасово окупованого українського півострова Крим, та тим самим не визнала легітимність обраної Держдуми. 

«Ми вважаємо такі вибори грубим порушенням законодавства, Конституції України, основних принципів і норм міжнародного права, статуту ООН, Гельсінкського заключного Акта, Будапештського меморандуму, Резолюції ООН про територіальну цілісність України, а також інших міжнародно-правових актів», - зазначила голова Комітету в закордонних справах.

Як повідомляв Укрінформ, у МЗС України наголосили, що вибори до Держдуми Федеральних Зборів РФ, проведені на тимчасово окупованій території України, грубо порушують міжнародне право, вони є нелегітимними і ставлять під сумнів легітимність усієї Державної Думи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-