Ізабель Дюмон, Посол Франції в Україні
Відстрочка безвізу для України через вибори у Франції - спекуляція
30.12.2016 09:00

- Спочатку потрібно нагадати, що у нас вже є кандидат від правих, але ще немає кандидата від лівих. Тому говорити про наслідки, якою буде політика після виборів, все-таки дуже рано.

У цілому ж я можу сказати, що зазвичай у французькій системі зовнішня політика мало змінюється. Є, звісно, нюанси. Але оскільки Франція відіграє значну роль на світовій арені, то в основі її зовнішньої політики знаходяться тверді загальні принципи - це захист прав людини, захист міжнародного права, ну і природно захист національних інтересів. Тому і після будь-якої зміни уряду ці базові принципи зберігаються, все робиться на основі базових принципів.

- Ви вже неодноразово коментували питання щодо безвізвового режиму для України , і підкреслювали, що немає жодного опору або блокування з боку Франції. Таким чином, окремі неофіційні меседжі про те, що питання візової лібералізації для України може гальмуватися через майбутні вибори у Франції - це спекуляція?

- Це спекуляція.

- А звідки вони з'являються, на вашу думку?

- Ви самі знаєте. Вибачте, але я ж не можу коментувати спекуляції, які не мають жодного зв'язку з реальністю.

- Якщо дивитися на перспективу, то що б ви могли назвати критерієм успішності вашої місії Посла в Україні?

Найкращий спосіб розвивати наші відносини - це підтримувати реформи в Україні

- Як у кожного посла, який був на цьому місці, основна моя мета - розвивати відносини між Францією та Україною. Природно, для такої країни як Франція простіше розвивати відносини з будь-якою країною, якщо вона буде більш європейською. Тому, я думаю, що найкращий спосіб розвивати наші відносини - це підтримувати реформи в Україні. Якщо це ми зробимо разом, я буду вважати, що моя місія тут була успішною.

- Про мою бабусю.

- Звідки вона емігрувала у Францію?

- З Москви.

- Це вона зіграла роль, що ви отримували освіту зі славістики?

- Звичайно. Вона на французькій мові вчила мене російської.

- Ви якось сказали, що у момент розпаду Радянського Союзу були в Україні?

- Так. Я приїжджала школяркою в колишній СРСР як призер мовних олімпіад. Одного разу - до Москви, а другого разу до України - до Києва та Криму. Я тоді пробула цілий місяць в Криму.

- Це був Артек?

- Артек. Здорово було.

- Що вас найбільше вразило в сучасній Україні? Місця, люди?

- Я була в різних містах в Україні, і повинна сказати, що архітектура просто чудова і дуже різна. І тут в Києві, ці каріатиди всюди, і в інших містах. В Одесі, наприклад, старі будинки, деякі з яких в дуже поганому стані, але дуже відчувається історія.

Що стосується людей, я вже згадувала на початку розмови про те, що в українців є віра в майбутнє. Вони знають про недоліки, але вірять, що можуть зробити країну кращою. Ця віра мене найбільш хвилює.

- Що б ви побажали українцям у Новому році?

- Щоб вони зберегли цю віру. Але одного цього буде мало. Щоб віра мотивувала всіх людей діяти та робити країну кращою.

Наталія Костіна, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-