Китай повернув США захоплений підводний безпілотник – Пентагон

Китай повернув США захоплений підводний безпілотник – Пентагон

Укрінформ
Китайська сторона повернула Сполученим Штатам безпілотний підводний дослідницький апарат, який вилучила в міжнародних водах Південно-Китайського моря минулого тижня.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства оборони США, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Корабель 510 Флоту Народно-визвольної армії повернув американській стороні океанський підводний безпілотний апарат (UUV) ВМС США неподалік від місця, де він був незаконно вилучений 15 грудня", - повідомили в Пентагоні.

Вилучений морський безпілотник є захищеним державним імунітетом судном ВМС США, який виконував рутинні операції в міжнародних водах Південно-Китайського моря в повній відповідності нормам Міжнародного права. Як зазначили в міноборони США, на момент вилучення він щойно закінчив запрограмований океанографічний маршрут обстеження і повертався на дослідницьке океанографічне судно USNS Bowditch (T-AGS 62). Подібні океанські безпілотники регулярно використовуються ВМС США та іншими військовими по всьому світу.

У оборонному відомстві США підкреслили, що інцидент з вилученням судна "суперечить як міжнародному праву, так і стандартам професіоналізму". Американська сторона звернулася з цими фактами до КНР по відповідних дипломатичних і військових каналах та "закликала китайську владу виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом і утримуватися від подальших зусиль, які ускладнюють законну діяльність США".

У Вашингтоні пообіцяли продовжити розслідування ситуації щодо цього інциденту та розглянути будь-які додаткові висновки з китайською стороною, в межах триваючих дипломатичних діалогів, а також Військово-морського консультативного-погоджувального механізму.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня влада США заявила, що Китай захопив американський підводний дослідницький зонд у міжнародних водах Південно-Китайського моря. Це один із двох зондів, які американське судно USNS Bowditch використовувало для збору океанографічних даних за 50 морських миль від узбережжя Філіппін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-