Політична криза в Болгарії: президент хоче ще один службовий уряд

Політична криза в Болгарії: президент хоче ще один службовий уряд

Укрінформ
Президент Болгарії Росен Плевнелієв готовий призначити службовий уряд у разі, якщо всі парламентські партії відмовляться прийняти мандат на формування нового кабінету міністрів після відставки уряду на чолі з Бойко Борисовом.

Про це повідомили в прес-службі глави Болгарії, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Глава держави підкреслив, що якщо буде вичерпана конституційна процедура формування нового уряду, він готовий призначити службовий уряд (третій за час президентського мандата Росена Плевнелієва)», - зазначили в прес-службі.

Заява прозвучала після відмови другої за кількістю парламентської фракції – Болгарської соціалістичної партії - розпочати формування нового уряду. У президента, відповідно до Конституції, залишилася ще одна спроба – запропонувати формувати уряд третій парламентській партії, Реформаторському блоку. Проте більшість парламентаріїв заявили, що не підтримають уряд Реформаторського блоку.

Плевнелієв підкреслив, що його головне завдання - не допустити, щоб урядова криза переросла в парламентську.

Згідно з болгарським законодавством, якщо жодна з парламентських партій не візьме на себе відповідальність за формування уряду, президент має право призначити власний службовий уряд, який працюватиме до вступу на посаду нового президента Румена Радєва, який, у свою чергу, зобов'язаний або сформувати уряд, або розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Урядова криза в Болгарії настала після перемоги на президентських виборах незалежного кандидата Румена Радєва і відставки кабінету міністрів на чолі з Бойко Борисовом.

На думку більшості болгарських експертів, позачергові парламентські вибори пройдуть у Болгарії в березні-квітні 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-