Конституційний суд Єгипту підтвердив обмеження на вуличні протести

Конституційний суд Єгипту підтвердив обмеження на вуличні протести

Укрінформ
Конституційний суд Єгипту визнав дійсним закон 2013 року, який серйозно обмежує вуличні протести, а також наклав заборону на його зміну.

Про це повідомляє Reuters

«Він (закон. - Ред.) вимагає від потенційних учасників протесту повідомити міністерство внутрішніх справ про наміри провести акцію чисельністю понад десять осіб щонайменше за три дні до мітингу, передбачає тюремне ув'язнення на термін до п'яти років для тих, хто порушує широкий перелік обмежень, а також дозволяє силам безпеки розганяти незаконні демонстрації водометами, сльозогінним газом і гумовими кулями», - йдеться у повідомленні.

Правозахистні організації Єгипту зазначили, що закон передбачає кримінальну відповідальність за всі форми мирних зібрань і розв'язує державі руки у силових розгонах протестів. Це також означає, що сотні заарештованих за цим законом і далі залишатимуться за гратами.

"Це було несподіванкою. Ми сподівалися, що Конституційний суд стане на бік права. У Єгипті немає судів, милосердних до людей", - заявив відомий адвокат з прав людини Гамаль Ейд.

Завдяки суворому дотриманню закону уряду значною мірою вдалося покласти край різним масовим демонстраціям, які за останні три роки допомогли повалити двох президентів. 

Вперше позов із вимогою визнати закон неконституційним був поданий до суду в 2014 році. Позивачі стверджували, що він порушує статтю 73 Основного закону Єгипту. Дослівно ця норма звучить як «право на проведення публічних зустрічей, маршів і демонстрацій, а також всіх форм мирного протесту на умовах повної неозброєності і при наданні повідомлення, встановленого законом». Суд визнав неконституційним лише те положення закону, яке дозволяло міністру внутрішніх справ відмовляти в проведенні акцій.

Фото: VOA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-