Головною причиною зростання популізму в ЄС є острах перед глобалізацією

Головною причиною зростання популізму в ЄС є острах перед глобалізацією

Опитування
Укрінформ
Головною причиною зростання популізму в Європі є острах перед глобалізацією, втратою національної незалежності.

Такими є результати опитування, проведеного Фондом Бертельсманна серед 15 тисяч громадян Євросоюзу.

«Дані нашого дослідження свідчать, що в першу чергу острах з приводу глобалізації штовхає багатьох відвернутися від політичного мейнстріму і звернутися до популістських партій», - йдеться у документі.

Загалом по ЄС глобалізацію як благо та шанс для розвитку вбачають все ж трохи більш ніж половина опитаних європейців - 55%, при цьому «глобо-оптимістами» є 61% респондентів віком 18-25 років. Але ситуація відрізняєься по країнах. Так, 55% французів і 54% австрійців назвали ідею спільного розвитку націй швидше загрозою, зате в Нідерландах таких лише 41%, 45% у Німеччині, в Угорщині 46%, в Італії та Іспанії - по 39%.

Тенденція більш чітко простежується по партіях. Зокрема, у ФРН наслідків глобалізації побоюються 78% симпатиків «Альтернативи для Німеччини», у Франції цю причину назвали 76% послідовників «Національного Фронту», в Австрії - 69% прибічників Австрійської партії Свободи і 66% прибічників Ліги Півночі в Італії.

Примітно, що чим нижче рівень освіти, рівень доходів і вище вік респондентів, тим більше вони підтримують популістські партії, з'ясували співробітники Фонду. На подив самих дослідників, так званий «конфлікт цінностей» виявився далеко не головною причиною зростаючого популізму і, відповідно, євроскептицизму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-