Угорські спецслужби звинувачують Росію у фінансуванні неонацистів - FT

Угорські спецслужби звинувачують Росію у фінансуванні неонацистів - FT

Укрінформ
Дипломати і військові з Росії консультували і тренували членів угорської неонацистської організації "Рух національний фронт" (MNA).

Про це, як повідомляє "Медуза", пише The Financial Times з посиланням на заяву угорських спецслужб.

"За даними джерел у спецслужбах, про підтримку Росією воєнізованих [неонацистських] угруповань було відомо вже протягом декількох років, але через тісні політичні зв'язки з Москвою і побоювань за ряд спільних економічних проектів влади [Угорщини] ніяк не реагували", - пише The Financial Times.

З листування членів керівництва MNA, що опинилася в розпорядженні угорських ЗМІ, повідомляє FT, також випливає, що неонацистський рух отримувало фінансування з Росії.

Лідер MNA Іштван Дьоркош наприкінці жовтня був узятий під варту після того, як відкрив вогонь по поліцейських, які прийшли перевірити його будинок на предмет незаконного зберігання зброї. Після арешту Дьоркоша поліція провела обшуки за дев'яти адресами, пов'язаними з MNA, в ході яких були виявлені арсенали сучасної зброї, походження якого поки не встановлено.

Влада Угорщини, як повідомили FT місцеві експерти, імовірно, знали про зв'язки MNA з російськими дипломатами, однак не вживали ніяких дій з цього приводу. Угорщина, зазначили вони, на відміну від сусідніх з нею держав за останні кілька років не вислала ні одного російського дипломата.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи повідомлення про зв'язок неонацистських угруповань з російськими дипломатами, заявив, що будь-які дипломатичні кроки щодо РФ будуть зроблені тільки після всебічного вивчення матеріалів справи.

Як зазначається, Росію раніше неодноразово дорікали підтримки, в тому числі фінансової, вкрай правих партій та рухів на території країн-членів Євросоюзу. Про підтримку РФ таких сил говориться, зокрема, в резолюції проти російської пропаганди, ухваленої Європарламентом в листопаді.

Фото: Lokál

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-