У Польщі відкрили провадження за фактом спалення прапора України

У Польщі відкрили провадження за фактом спалення прапора України

Укрінформ
Окружна прокуратура варшавської дільниці Прага розпочала кримінальне провадження у справі спалення українського прапора під час "Маршу незалежності" 11 листопада у Варшаві. Слідчі дії проводить поліція під наглядом прокурора.

Про це власному кореспондентові Укрінформу у Варшаві повідомив речник цієї прокуратури Лукаш Лапчинський.

"Ми розпочали провадження у цій справі, і зараз поліція під наглядом прокурора виконує слідчі дії. Намагатимемося встановити, чи дійсно йдеться про прапор України", - заявив Лапчинський.

Він наголосив, що слідство, яке ведеться за другим параграфом 137-ї статті Кримінального кодексу Польщі (профанація чи нищення герба, прапора або інших державних символів третіх країн, які виставлені представництвом цих країн), має встановити, чи був прапор встановлений офіційним представництвом України.

"Якщо подивитися на відеоролики і вигуки, які супроводжували спалення прапора, то все вказує на те, що це був прапор України, але ми маємо процесуально це підтвердити",- констатував речник.

За словами Лапчинського, зараз триває вивчення відеозаписів й опитування свідків. Він зауважив, що є кілька відеозаписів у цій справі, але головним є той, що з’явився в інтернеті.

"Прокуратура має в своєму розпорядженні багато відеозаписів, опитує свідків події", - констатував прокурор.

Як повідомляв Укрінформ, радикально налаштовані молодики із закритими обличчями під час "Маршу незалежності" у Варшаві на 98-му річницю незалежності Польщі минулої п’ятниці спалили прапор України, супроводжуючи це прокльонами на адресу УПА і Степана Бандери.

Згодом з’явилася інформація, що польські націоналісти побили паліїв українського прапора з організації "Національна вільна Польща" (NWP), звинувачуючи їх у співпраці з проросійськими силами.

Посольство України в Польщі подало в понеділок офіційну ноту до МЗС Польщі з приводу цього інциденту й очікує від польської сторони реакції на нього і покарання зловмисників.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський з цього приводу заявив, що це була або провокація, або хуліганський вчинок. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-