МЗС Молдови: на закордонних дільницях використали лише 53% бюлетенів

МЗС Молдови: на закордонних дільницях використали лише 53% бюлетенів

Укрінформ
Для організації процесу голосування у другому турі президентських виборів у Молдові на закордонні дільниці для голосування було направлено дещо більше 288 тисяч бюлетенів, з яких під час самого голосування були використані лише 153 тисячі бюлетенів, що становить близько 53% від загальної їх кількості.

Про це йдеться в оприлюдненому коментарі Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Молдови, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"Згідно з рішенням Центрвиборчкому, другий тур президентських виборів проходив в тих самих умовах, що й перший, працювали ті самі виборчі дільниці на основі списку виборців, затверджених у першому турі. У другому турі Центрвиборчкомом було прийнято рішення про збільшення кількості членів виборчкомів до 11 осіб і, відповідно, було збільшено кількість бюлетенів для голосування, максимальна кількість яких не повинна перевищувати три тисячі (відповідно до законодавства)", - йдеться в коментарі.

Підкреслюється, що у другому турі виборів закордонні виборчі дільниці отримали 288 тисяч бюлетенів, що на 6,4% більше, ніж у першому турі. Однак після завершення голосування і підрахунку використаних бюлетенів (згідно з даними Центрвиборчкому) МЗС констатує, що з отриманих закордонними ділянками бюлетенів було використано всього лише 53%.

МЗС інформує також про те, що, спільно з представниками молдавської діаспори, доклали максимум зусиль для того, щоби виборці мали інформацію про найближче місце знаходження дільниць для голосування.

 Як повідомлялося, на кількох дільницях за кордоном виборці не змогли проголосувати нібито через брак бюлетенів.

У понеділок, 14 листопада, в Кишиневі відбувся мітинг протесту, учасники якого звинуватили Центрвиборчком у поганій організації виборів, через що  багато представників діаспори не змогли голосувати.

У неділю, 13 листопада, в Молдові відбувся другий тур президентських виборів. Після обробки Центрвиборчкомом 100% бюлетенів для голосування за Ігоря Додона проголосували 52,18% виборців, а за його опонента, кандидата від партії «Дія й солідарність» Майю Санду – 47,82%.

Це перші з 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 по 2009 роки президента обирав парламент, однак навесні 2016 року Конституційний суд виніс вердикт про повернення до процедури всенародного обрання глави держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-