Цукерберг заперечує, що Facebook допоміг Трампу перемогти

Цукерберг заперечує, що Facebook допоміг Трампу перемогти

Укрінформ
Засновник Facebook Марк Цукерберг відповів на закиди критиків щодо того, що потік фальшивих новин в соцмережі нібито став одним із чинників, який допоміг Дональду Трампу перемогти на президентських виборах у США.

Про це Цукерберг заявив на конференції в Каліфорнії, повідомляє BBC Україна.

"Думка про те, що фейкові новини на Facebook якось вплинули на результат виборів, досить божевільна", - сказав він.

У ліберальних колах США набирає популярності теорія про те, що саме соцмережі дали можливість Дональду Трампу донести свої ідеї до широкого кола виборців. Без соцмереж такої можливості у нього б не було, кажуть критики.

Деякі дані показують, що вигадані новини поширювалися соцмережами значно швидше і ширше, ніж наступні викриття.

Серед користувачів Facebook - 156 млн американців, і якщо вірити результатам нещодавнього дослідження, дві третини з них дізнаються всі новини саме на цьому сайті.

Алгоритм новинної стрічки Facebook за замовчуванням налаштований так, щоб частіше показувати користувачеві ту інформацію, яка йому імовірно цікавіша. В результаті, як дехто вважає, формується своєрідний "інформаційний міхур", який закріплює у користувача певну точку зору і переконаність у власній правоті, відмежувавши його від публікацій, що подають альтернативні думки.

У травні американські консервативні видання звинуватили соцмережу в упередженості під час вибору новин та антитрампівській позиції, яка виражалася в тому, що модератори під час формування потоку трендових історій нібито віддавали перевагу новинам з ліберальних сайтів. Адміністрація Facebook відкинула ці звинувачення, проте пізніше розпустила свою команду з вибору новин, зробивши ставку на математичний алгоритм. В результаті у багато стрічок потрапили новини, які виявилися неправдивими.

Цукерберг, втім, каже, що це ніяк не могло вплинути на вибори. Проте він визнав, що для створення збалансованих новинних стрічок адміністрації соцмережі ще доведеться попрацювати.

Раніше Цукерберг негативно відгукувався про Трампа, але на нинішній конференції висловився щодо його обрання оптимістично.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-