Тимчук: Розслідування подій у Чорногорії приведе лише до

Тимчук: Розслідування подій у Чорногорії приведе лише до "шісток" Кремля

Укрінформ
Невдала спроба державного перевороту в Чорногорії у день парламентських виборів 16 жовтня була спецоперацією російських спецслужб. Мета - дестабілізація ситуації в країні та регіоні та недопущення членства Чорногорії в НАТО.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, керівник групи "Інформаційний спротив" ("ІС") Дмитро Тимчук.

"Очевидно, що це була спецоперація російських спецслужб, які намагаються в будь-який спосіб дестабілізувати ситуацію, де тільки можуть", - заявив Тимчук, коментуючи події у Чорногорії.

Нардеп зазначив, що Чорногорія, яка де-факто вже в НАТО, є "привабливою ціллю" для росіян. "Там не настільки потужні спецслужби, як у деяких європейських провідних країнах - у тих же Німеччині, Франції. При цьому, Чорногорію можна вважати повноцінним членом європейської спільноти, і, відповідно, дестабілізація ситуації в цій країні провокує дестабілізацію не лише в регіоні, а й далеко за його межами. Чим Кремль і скористався", - пояснив він.

За словами керівника "ІС", росіянам "дуже важко діяти, паскудити там, де немає плацдарму".  В Україні таким плацдармом для анексії Криму став Чорноморський флот РФ, на Донбасі - проросійськи налаштоване населення. Щодо Балканського регіону, то там плацдармом для проведення подібних спецоперацій росіян є Сербія.  "Незважаючи на те, що керівництво Сербії все більше дистанціюється від Росії, демонструє свій цивілізований європейський вибір, тим не менше, велика частина населення все-таки симпатизує Росії, чим Росія і користується", - заявив Тимчук.

На його переконання, на сьогодні ситуація в Європі складається "далеко не на користь Росії, і тому в Кремлі хочуть показати свою силу та посіяти безлад у лавах ЄС/НАТО. "Ми бачимо, що дуже повільно, з великим запізненням, але Європа все-таки почала реагувати на виклики з боку путінської Росії. Одним із підтверджень цього стала жовтнева резолюція ПАРЄ, де Росія прямо вказана агресором проти України. І для росіян зараз дуже важливо ввести який-небудь безлад в ряди ЄС і НАТО. Власне, спецоперація у Чорногорії - це лише один фрагмент такої діяльності", - переконаний керівник "Інформаційного спротиву". 

Стосовно сербських бойовиків, то в "ІС" ще у березні 2014 року повідомляли про прибуття сербських бойовиків у Крим для того, що виступати на боці агресора Росії. "Наші перші повідомлення були сприйняті тоді досить скептично, нас критикували. Поки ми не надали свідчення, що якраз з'явилися у сербській пресі, про те, що дійсно "Сербські вовки" брали участь в анексії Криму. На цих же союзників Росія продовжує ставити і на Донбасі. Ми знаємо, що там воює відносно велика кількість сербів -  близько 200-300 осіб", - зазначив Тимчук.

Нардеп переконаний, що сербській владі слід дуже серйозно поставитися до "руського міра" та його носіїв. "Якщо брати інші європейські країни, звідки також приїжджають на Донбас різні неадеквати, любителі пригод та кривавого заробітку, то 200-300 осіб  - це серйозний показник. І тому, при всій адекватності сербської влади, їй варто звертати увагу і на своє населення, яке піддається різним інформаційним та ідеологічним трендам. Потрібно протистояти "руському міру", якщо вони хочуть бути стабільною та розвинутою країною".

Тимчук зазначив, що сербська влада відразу заявила, що покарає усіх своїх громадян, причетність яких до подій у Чорногорії буде доведена у ході слідства. "У мене немає сумнівів, що сербська влада саме так і вчинить. Адже ми знаємо, що навіть ті найманці, які брали участь у війні на Донбасі, тепер також притягуються до відповідальності. Влада Сербії не вітає такі дії своїх громадян". Наразі спостерігається руйнація міфу про те, що Сербія є сателітом Росії, переконаний експерт.

Нардеп вважає, що гібридна війна, яку Росія веде проти України, є "відображенням загальної стратегії РФ на її нинішньому шляху реалізації імперських амбіцій". "Росія намагається комбінувати часом неочікувані сили і засоби. У випадку з Чорногорією, вона використовує, окрім проросійської чорногорської опозиції, своїх давніх союзників - радикальні сербські угруповання. Безумовно працювала і російська агентура, але агенти російських спецслужб виступали, на мою думку, більше в ролі організаторів та координаторів дій уже сербських громадян", - заявив Тимчук.

Керівник "Інформаційного спротиву" вважає, що спецоперація у Чорногорії була "чисто у дусі Путіна" - росіяни діяли ситуативно, з непродуманими до кінця наслідками.

"Виходячи з інформації, яка є у пресі Чорногорії та європейських ЗМІ, я б не сказав, що там була якась серйозно продумана операція. Якраз усе прямолінійно і незграбно. Можливо, ми не знаємо нюансів, чого не виключаю. Але, скоріш за все, тут якраз росіяни працювали чисто у дусі Путіна - а він завжди діє ситуативно. Путін дуже сильний тактик, але - ніякий стратег. У Чорногорії, ми бачимо, була спроба дестабілізації будь-якою ціною, а які там будуть наслідки - Кремль не дуже цікавило", - заявив він.

Саме тому, переконаний військовий експерт, в Чорногорії була спроба "дестабілізації заради дестабілізації": "Так, як це було і на початку 2014 року на Донбасі, коли Росія дестабілізувала ситуацію, а тепер досі не може поставити своїх власних бойовиків у стрій та створити там якісь квазідержавні утворення, до чого вона прагне".

При цьому, додає Тимчук, події на Донбасі показують лише, як працюють подібні механізми: "Тобто, це не обов'язково мають бути якісь бюджетні гроші, що йдуть по лінії визначених затрат. Для цього можуть використовуватися різні фонди, підставні компанії тощо. Росія зараз взагалі перейшла як держава у формат ведення за кордоном такої роботи, яку ведуть у досить обмеженому секторі окремі спецслужби. Зараз для Росії це нормальна практика. Недарма уже майже четверта частина російського бюджету є закритою, а російські платники податків не знають, куди йдуть гроші. При цьому, це стосується не лише сектору оборони, а й багатьох держструктур".

Первинний замисел російської спецоперації у Чорногорії, на думку експерта, полягав у зриві членства Чорногорії в НАТО: "Зрозуміло, що країна, у якій спалахнули масові протести, де почалася глибока політична криза, а по факту -  держпереворот з численними людськими жертвами, відразу відлякнула б і Європу і НАТО в цілому. Від такої країни намагалися б дистанціюватися. Якби вдалося засунути Чорногорію у криваву м'ясорубку - таку, наприклад, як Росія створила на Донбасі -  то всі євроатлантичні стратегії Чорногорії були б зірвані".

Тимчук не вірить у те, що розслідування подій у Чорногорії приведе до справжніх замовників у Кремлі, а покарані будуть, "як завжди у таких випадках", лише "шістки". Втім, переконаний він, уряди та спецслужби країн регіону та ЄС "зроблять відповідні висновки": "Має бути врешті-решт розуміння, що ворог не десь далеко, як про це постійно думає Європа, коли мова йде про агресію Росії проти України, а ворог насправді вже навіть не біля воріт, а всередині. Думаю, що це має консолідувати Євросоюз і змусити його і надалі продовжувати політику з визнання Росії агресором, введення санкцій тощо. Якщо Європа не консолідує свої зусилля у протистоянні цій агресії на усіх фронтах, то ми бачимо ще багато схожих акцій".

Як повідомляв Укрінформ, 14-15 жовтня правоохоронні органи Чорногорії та Сербії затримали групу сербських та іноземних громадян за звинуваченням у підготовці спроби силового захоплення влади. Групу очолювали колишній начальник жандармерії Сербії в 2009-2013 роках Братислав Дікіч та лідер радикальної організації "Сербські вовки" Олександр Сінджеліч.

За результатами попереднього розслідування, у держперевороті мали брати участь кілька озброєних груп бойовиків як із Сербії, так і з самої Чорногорії, за участю представників іноземних країн. У день парламентських виборів 16 жовтня одна з таких груп у формі чорногорського спецназу мала захопити будівлю парламенту Республіки Чорногорія та відкрити вогонь по мітингу проросійської опозиції, який планувався під гаслами протесту проти прозахідної політики прем'єр-міністра країни Міло Джукановича.

Зазначене мало спровокувати штурми урядових установ і відомств демонстрантами та бойовиками. Завдання інших груп бойовиків передбачали захоплення представників керівництва Чорногорії (для цього було організоване ретельне відстеження переміщень членів уряду країни, в т.ч. безпосередньо прем'єра Міло Джукановича) та блокування бази чорногорського спецназу.

У ході слідчих дій були виявлені також факти високого рівня підготовки і оснащення бойовиків та участі частини з них у бойових діях Росії щодо окупації українського Криму і захоплення окремих територій Донбасу.

19 жовтня  ЗМІ Чорногорії оприлюднили записи телефонних переговорів між Б.Дікічем та О.Сінджелічем, в яких, серед іншого, згадувалося про те, що координація операції по захопленню влади в Чорногорії здійснювалася громадянами Росії ("спецами") з території Сербії. На основі цієї інформації згадані особи були затримані сербськими правоохоронними органами та вислані з країни "...за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-