В ООН не визнали незаконними арешти у справі про заворушення в Одесі

В ООН не визнали незаконними арешти у справі про заворушення в Одесі

Укрінформ
Арешти десяти осіб, причетних до масових заворушень в Одесі в травні 2014 року, під час яких загинуло 48 людей, були проведені на законних підставах.

Про це йдеться в доповіді робочої групи ООН, яка працювала в Україні з цього питання, передає Центр новин ООН.

"Робоча група ООН з довільних затримань не змогла прийти до висновку про те, що арешти 10 осіб, причетних до масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року, були незаконними", - наголошується в повідомленні.

При цьому уточнюється, що серед затриманих - дев'ять громадян України і один росіянин.

"Уважно розглянувши аргументи ініціаторів скарги і відповідь уряду, експерти прийшли до висновку, що виклад ситуації кожної з сторін не суперечить одне іншому", - підкреслили в ООН.

Надана інформація "не дозволила членам Робочої групи прийти до висновку, що затримання цих десяти чоловік носили вибірковий характер".

Робоча група з безпідставних затримань була створена в 1991 році. Їй було доручено розслідування випадків передбачуваного довільного позбавлення волі, несогласующегося з нормами, закріпленими у Загальній декларації прав людини або в інших міжнародно-правових актах з цього питання, визнаних відповідними державами.

Мандат Групи прямо передбачає розгляд заяв окремих осіб. Це означає, що її дії грунтуються на праві людей у всьому світі звертатися зі скаргами про неправомірне затримання.

Експерти отримують інформацію від представників організацій з прав людини, або від сімей осіб, які стали жертвами довільного затримання. Члени Групи розслідують обставини затримання та, у разі необхідності, подають висновки і рекомендації відповідним урядам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-