Прем’єр Ісландії йде: новий уряд сформує правоцентристська партія

Прем’єр Ісландії йде: новий уряд сформує правоцентристська партія

Укрінформ
Прем'єр-міністр Ісландії Сігурдур Інгі Йоханнссон подав у відставку в неділю, 30 жовтня, через поразку його Прогресивної партії на дострокових виборах у країні, які відбулися напередодні.

Про це повідомляє DW.

"Це було відповідно до конституції: подати заяву про відставку та отримати пропозицію виконувати обов'язки (глави уряду - ред.) до формування нового уряду", - заявив Йоханнссон на прес-конференції в Рейк'явіку.

Згідно з остаточними результатами виборів, оприлюдненими в неділю, правляча коаліція Незалежної та Прогресивної партій здобуває 29 із 63 місць в ісландському парламенті. Прогресивна партія, зокрема, втратила 11 із 19 місць на тлі скандалу з "панамськими паперами".

Правоцентристська урядова Незалежна партія планує сформувати коаліцію. Очікуються складні переговори. Лідер Незалежних Б'ярні Бенедиктссон, чинний міністр фінансів, заявив, що віддає перевагу формуванню коаліції з трьох партій, але відмовився назвати, з ким саме планує об'єднуватися, передає інформагенція Reuters.

Президент Ісландії Гудні Йоханнессон має офіційно передати мандат на переговори щодо формування уряду партії-переможниці виборів. Прем'єр-міністр підтвердив агентству Reuters, що це може бути Незалежна партія.

Як повідомляв Укрінформ, дострокові вибори в Ісландії були спричинені скандалом з "панамськими документами", через які у квітні у відставку пішов прем'єр країни Сігмюндюр Гюннлейгссон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-