Безвіз українцям: Чи дотиснемо Європу?

Безвіз українцям: Чи дотиснемо Європу?

Аналітика
Укрінформ
За подорож до країн ЄС без віз теж доведеться платити

Наприкінці минулого тижня, у кулуарах саміту Європейського Союзу, до власного кореспондента Укрінформу у Брюсселі підійшов авторитетний у європейських політичних, дипломатичних та медійних колах редактор наближеного до Єврокомісії видання. Журналіст цілком підтримує європейську інтеграцію України в умовах російської агресії, але дуже обережно порушив питання можливого блокування з боку Нідерландів скасування віз українцям. Він обгрунтував таку думку негативними результатами голландського референдуму, який маніпулятивно підставив під сумнів ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Через декілька хвилин прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив кореспондента Укрінформу, що його країна не має жодних особливих політичних умов у питанні завершення процесу скасування візових вимог для України, і підтримує це рішення.

Двадцятого жовтня Президент України Петро Порошенко у нідерландському місті Маастріхт відповів на іронічно-провокативне запитання російського пропагандиста відносно перспектив безвізу України з ЄС. Ось, хочу процитувати оригінал відповіді Порошенка російською: «Запишите: специально для вас, хотя я не даю комментарии российским каналам. В ноябре месяце украинцы будут путешествовать без виз. И я очень хочу, чтобы когда-нибудь россиянам пришла также эта возможность», - відзначив Порошенко.

БЕЗВІЗ ДЛЯ УКРАЇНИ: ТЕРМІНИ НОМІНАЛЬНІ ТА РЕАЛЬНІ

Разом з цим, слід об'єктивно сказати, що у листопаді остаточний безвіз для українців ще не настане. Глава держави мав на увазі, що у листопаді Європарламент може ухвалити головне юридичне і політичне рішення про внесення України до переліку третіх країн, для громадян яких скасовуються візові вимоги. Але для цього ще має піти на зустріч Рада ЄС. За свідченнями джерел у цій керівній інституції, посли країн-членів ще й не планують розпочати так звані міжінституційні переговори з Європарламентом щодо погодження законодавчої резолюції про скасування візових вимог громадянам України. Будемо сподіватися, що це питання буде порушене на початку листопада, але навряд чи воно буде завершено до наступної сесії законодавчого органу ЄС, яка запланована на 21-24 листопада. Водночас доповідач з питання візової лібералізації для України болгарська депутат Марія Габріел висловила сподівання, що безвіз українцям ще встигнуть додати до порядку денного пленарної сесії у листопаді - щоб лідери змогли наголосити на цьому на найвищому політичному рівні на саміті Україна-ЄС 24 листопада у Брюсселі.

У будь-якому разі, навіть після голосування у Європарламенті рішення про скасування візового режиму для України ще має бути затверджене Радою ЄС, опубліковане та набуде чинності на 21-й день після оприлюднення.

АГРЕСІЯ РОСІЇ І БЕЗВІЗ ДЛЯ УКРАЇНИ - ЦЕ СПЕКУЛЯЦІЇ

Нині, від деяких коментаторів виходить багато спекуляцій відносно перспектив безвізу для України. Говорять, що безвізовий режим не світить, доки триватиме російська агресія, або нібито Київ все ще не виконав усі зобов'язання у контексті плану дій з візової лібералізації. Але це все спекуляції. І, що найголовніше, у Європейському Союзі є політична воля ухвалити сприятливе для України рішення. Принаймні , як запевняє Президент Європарламенту Мартін Шульц, у законодавчому органі ЄС є стала переважна більшість для голосування по безвізу для українців. Німецький політик, виступаючи минулого тижня перед главами держав та урядів країн-членів Співтовариства, наголосив, що скасування візового режиму для України повинно статися якнайскоріше.

ПРО ПРИЧИНИ ГАЛЬМУВАННЯ БЕЗВІЗУ ДЛЯ УКРАЇНИ

Сьогодні формально причиною деякого гальмування процесу візової лібералізації для України та Грузії (а також часткового для Туреччини та Косово, але там інші історії та проблеми) є напружені переговори між Радою ЄС і Європарламентом щодо запровадження нового запобіжного механізму, метою якого є призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, у випадках зловживання громадянами таким безвізом.

Водночас, безвіз для українців, а також для усіх громадян третіх країн, для яких скасовані візові вимоги для короткострокових подорожей до Шенгенської зони, не буде простим і безпроблемним. Йдеться про те, що цей режим не означатиме скасування паспортного і митного контролю. Також європейські прикордонники можуть вимагати інформацію про мету та пункти призначення подорожі, захочуть упевнитися у фінансовій спроможності громадян перебувати на території ЄС.

ПЛАТИТИМО 14 ЄВРО ЗА БЕЗВІЗ

Більше того, найближчим часом Євросоюз планує запровадити Європейську систему авторизації подорожей до країн-членів. Аналогічна система діє у США, коли мандрівники повинні напередодні заявити он-лайн про свої наміри прибути на територію країни, представити усі персональні дані та ще й заплатити більше десятка доларів або євро. Принаймні, в ЄС хочуть стягувати для цього 14 євро. Точну суму дізнаємося у листопаді від пропозицій Єврокомісії.

Відносно запобіжного механізму щодо безвізу (але наголошую, саме Україна тут ні до чого), то йдеться про наміри в ЄС - це Німеччина ініціює - зробити цей механізм більш гнучкішим. Єврокомісія хоче узяти на себе повноваження із просування такого рішення, а також, загалом, продовжити цей період до одного року (нині максимальний термін визначений до шести місяців). Окрім цього, нові правила повинні зменшити період розгляду питання призупинення безвізових режимів для третіх країн до одного місяця, замість трьох, що є сьогодні.

У будь-якому разі, незважаючи на усі внутрішні європейські проблеми, ми матимемо безвіз з ЄС і Шенгенською зоною до кінця року. Так, цього не станеться у листопаді, але ми дотиснемо, переможемо!

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-