У Росії незалежних правозахисників виключають з правозахисних комісій

У Росії незалежних правозахисників виключають з правозахисних комісій

Укрінформ
Нові списки 42 регіональних Суспільно-спостережних комісій (ССК), опубліковані Громадською палатою Росії, свідчать, що десятки російських реально незалежних правозахисників втратили можливість контролювати дотримання прав ув'язнених в регіонах країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

З ССК виключено місцевих активістів, чия діяльність з виявлення порушень перестала влаштовувати Федеральну службу виконання покарань (ФСВП).

Наприклад, до складу ССК по республіці Комі не потрапили Ернест Мезак (багато працював у справі Геннадія Афанасьєва) та Ігор Сажин, до чуваської - Олексій Глухов, до нижньогородської - Ігор Каляпін (об'єкт персональних піар-атак керівництва Чеченської республіки), до мордовської - Сергій Мар'їн, до ростовської - Юрій Блохін. До складу свердловської комісії не пройшли В'ячеслав Башков, Ольга Діанова, Лариса Захарова, Сергій Кирилов, Дмитро Рожин, Олексій Соколов, до складу челябінської - Діна Латипова, Валерія Приходкіна, Оксана Труфанова, Микола і Тетяна Щур (допомагали Олегу Сенцову під час пересилки, зараз опікуються Олександром Кольченком), до складу іркутської - Наталія і Святослав Хроменкови. Журналістка The New Times і «Відкритої Росії» Зоя Свєтова, яка виявила 2 жовтня в Лефортово протиправно заарештованого Романа Сущенка, цього разу висувалася до мордовської ССК, однак її також не було включено до її складу.

З іншого боку, до складу московської ССК увійшов колишній начальник столичного СІЗО-2 «Бутирка» Дмитро Комнов, фігурант списку Магнітського, повідомляють «Грани.ру». Голова московської ССК минулого скликання, лідер «Офіцерів Росії» Антон Цвєтков, який нещодавно організував погром фотовиставки у «Центрі Братів Люм'єр» у Москві, тепер став членом підмосковної комісії.

Рідкісні винятки з правила - новими членами ССК стали юристи московського відділення Комітету із запобігання тортурам Анастасія Гаріна та Дмитро Піскунов, а до підмосковної ССК увійшов функціонер "Яблука" Валерій Борщов.

За словами секретаря Громадської палати Росії Олександра Бречалова, процес формування суспільно-спостережних комісій "був максимально відкритим".

Ряд правозахисників вже заявили про свій намір звернутися до суду, щоб оскаржити його підсумки. Вони кажуть, що тепер можливості контролю за ситуацією в колоніях і СІЗО ще більше скоротяться, зазначає Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-