Президентські вибори у Молдові: по оголених нервах

Президентські вибори у Молдові: по оголених нервах

Укрінформ
На кону доля майбутнього Молдови: залишиться країна на шляху європейської інтеграції або поверне назад - до Євразійського союзу

Всього за тиждень, у неділю, 30 жовтня, молдаванам належить обрати нового президента. І чим ближча ця дата, тим все більше і більше розкручується маховик боротьби за крісло глави держави. І якщо кілька тижнів тому, на самому початку виборчої кампанії, кандидати, як заведено говорити, лише "придивлялися один до одного", то сьогодні президентська кампанія нагадує натягнуту до краю струну, яка ось-ось порветься.

Справедливості заради слід зазначити, що придивлятися особливої потреби не було: як всі кандидати, м'яко кажучи, добре знають один одного, так і молдавському виборцю їх імена і деталі біографій добре знайомі. Головна інтрига в тому, що ставки на кандидатів цієї гонки занадто високі: на кону доля майбутнього Молдови. Бо боротьба розгортається не просто за крісло глави держави, йдеться про те, чи залишиться Молдова на шляху європейської інтеграції або розверне життя країни на 180 градусів і піде у бік Євразійського союзу. Чим, власне, викликаний особливий інтерес до виборів президента Молдови і в Україні.

МАЙДАНУ НЕ БУДЕ

Сьогодні вже визначено основних претендентів на найвищу посаду країни (ними стали, за даними соціологів, соціаліст Ігор Додон, демократ Маріан Лупу, екс-міністр освіти Майя Санду і колишній прем'єр Молдови Юріє Лянке). Озвучені і цілком ясні цілі кожного з них. Але у міру того, як кампанія наближається до фінішу, боротьба стає все жорсткішою і завзятішою, а компромат вихлюпується на голови виборців і ллється річкою, немов з "рогу достатку".

До цього, деякі «ясновидці» пророкують країні і поствиборчий «майдан» (за українським сценарієм), хоча революційних передумов (теж поки) не спостерігається. Експерти ставляться до пророцтв ймовірності чергової «революції» - чи то хризантем, чи то каміння - вельми скептично і обговорюють стримано. Настрої не ті - ані у проєвропейського, ані в проросійського електорату. Як стверджує політолог Денис Чегуше, до цього немає прагнень. Охолов народ до революцій і антиурядових акцій протесту, особливо після безперервних і при цьому безрезультатних маніфестацій, що тривали майже рік. І наметові містечка, і вуличні ходи, і ультиматуми канули в Лету, а ефект - нульовий, і життя тече за своїм руслом.

ВИБІР МІЖ МИНУЛИМ І МАЙБУТНІМ

Напруженням виборчих пристрастей молдаван здивувати вже неможливо, і будь-які її «повороти», як мовиться, не в дивину. Кожен кандидат привертає до себе увагу електорату відповідно до своїх фантазій.

Треба сказати, побоювання з приводу геополітичного вибору Молдови зовсім небезпідставні. Як вважають соціологи і експерти, у другому турі виборів (чомусь ніхто з експертів не схильний «віддавати» якомусь із претендентів перемогу в першому турі) основна боротьба розгорнеться між проєвропейським політиком, колишнім міністром освіти Майєю Санду і опозиційним лідером проросійської Партії соціалістів Ігорем Додоном.

ТРЕТІЙ ЗАЙВИЙ?!

Напевно, нинішня виборча кампанія запам'ятається ще й стрімкими рокіровками кандидатів і їх дивними мінливими поглядами на майбутнє Молдови. І ще жорсткою «атакою» компромату. Кожен новий день приносить «сюрпризи». Часом від інформації, що з'являється в пресі, буквально холоне кров. Тиждень відкрило повідомлення про те, що один з основних претендентів на президентське крісло, лідер партії «Громадянська платформа «Гідність і правда» Андрій Нестасе, який зійшов на політичний олімп Молдови після того, як очолив торішні антиурядові протести, в тому числі, і зі штурмом парламенту - зійшов з дистанції і відмовився від подальшої боротьби на користь іншого кандидата - колишнього міністра освіти Майї Санду, лідера партії «Дія і солідарність». Донедавна Санду і Нестасе йшли, як то кажуть, «стремено в стремено» - Санду на третьому, а Нестасе - на четвертому місці виборчих перегонів. Кілька днів вони толерантно умовляли один одного «добровільно відмовитися» від перегонів, але, мабуть, аргументи прихильників Майї Санду виявилися більш переконливими.

Для більшості прихильників Андрія Нестасе його відмова від подальшої боротьби за президентське крісло стала великою несподіванкою. Причому відмова, як висловився сам Нестасе, досить мудра: не буде ані єдиного штабу, ані єдиної команди, яка б працювала тепер на Санду, і агітувати за Майю Санду, а тим більше, голосувати за неї, теж ніхто з прихильників Нестасе не обіцяв.

Після рокіровки екс-спікер парламенту і кандидат від демократів Маріан Лупу посідає третє місце у виборчих уподобаннях. Але, якщо Лупу стоїть на твердих позиціях продовження європейського вектора розвитку Молдови, Ігор Додон, щонайменше, донедавна, не приховував намірів перегляду відносин з Євросоюзом і переорієнтації молдавської економіки в бік поглиблення відносин з Євразійським союзом.

Однак, якщо кількома місяцями раніше Додон категорично наполягав на денонсації Угоди про асоціацію з Євросоюзом, то всього за тиждень до виборів його тональність зазнала досить істотних змін. Тепер лідер соціалістів стверджує, що «Молдова не може відмовитися від хороших відносин із Європою, а економічні розбіжності «трикутника» Європа-Молдова-Росія мають вирішуватися лише за столом переговорів».

То він усвідомив всю катастрофічність ситуації для молдовської економіки у разі денонсації Угоди про асоціацію з Євросоюзом, то насправді зрозумів, що в Молдові основні питання все ж вирішує не президент, а парламент (без схвалення парламенту денонсація так і залишається «порожнім звуком»). Але деякі політики припускають, що на зміну вектора переваг Додона вплинули «рекомендації» одного з керівників Демократичної партії, бізнесмена Влада Плахотнюка.

В одному зі своїх недавніх інтерв'ю Плахотнюк закликав Ігоря Додона «відмовитися від своїх ідей з приводу денонсації», в іншому випадку соціалісти можуть дізнатися, що таке справжня європейська революція. «Він (Додон - Ред.) мене знає і знає, що я можу», - заявив Влад Плахотнюк. І від колишньої категоричності заяв лідера молдавських соціалістів про розрив відносин з ЄС не залишилося і сліду.

Разом з тим, аналітики не виключають, що з приходом Ігоря Додона до влади він приступить до реалізації свого давнішнього плану федералізації країни, а відносини Молдови з Євросоюзом можуть зазнати суттєвих змін у бік «охолодження». Про що, до речі, свідчать і останні заяви лідера соціалістів про те, що свій перший візит, у разі перемоги на виборах, він здійснить до Москви.

ХТО ЧИЙ СТАВЛЕНИК?

Дуже цікавою у цьому зв'язку була відповідь того ж Влада Плахотнюка на питання одного з журналістів, який поцікавився у бізнесмена, хто виграє вибори у разі виходу в другий тур Майї Санду та Ігоря Додона. «Переможе Маріан Лупу», - посміхаючись відповів Влад Плахотнюк. Мусується в молдавських ЗМІ ще один, не менш інтригуючий, фактор: нібито і Ігор Додон, і Майя Санду є ставлениками олігарха Влада Плахотнюка, і в разі перемоги одного з них на президентських виборах «Плахотнюк отримає свого кандидата», а всі розмови про геополітичний вектор є не що інше, як маніпулювання виборцем. Така ж версія «витає» над головами незалежних кандидатів, які нібито були висунуті лише для того, щоб відібрати голоси у інших кандидатів.

Правда, віриться в це важко, особливо якщо врахувати, що донедавна Додон очолював антиурядові протести з гаслами «Геть олігархів!», «Геть Плахотнюка!». А кандидат на пост президента Майя Санду одним з пунктів своєї програми (якщо вона стане переможцем президентських перегонів) визначила позбавлення Влада Плахотнюка найвищої нагороди країни - Ордена Республіки.

Тим не менш, кожна з версій має право на життя до 30 жовтня.

ДИПЛОМАТІЯ ВИБОРІВ

Деяке сум'яття в виборчу кампанію вніс і голова Європейської Народної партії Джозеф Долл, який вітав висунення Майї Санду єдиним кандидатом від опозиційних правих сил. При цьому, Долл закликав й іншого кандидата Юріє Лянке відмовитися від президентської гонки. Причому відмовитися на користь тієї самої Майї Санду.

І ось тут на Долла чекало розчарування. Колишній прем'єр-міністр Молдови, екс-міністр закордонних справ і європейської інтеграції, висуванець від Європейської Народної партії Молдови Юріє Лянке, котрий стояв якось далеко від передвиборних скандалів з витягуванням «скелетів із шаф» і «пранням брудної білизни», не прислухався до закликів свого європейського колеги і не відмовився від подальшої боротьби, як це зробив Нестасе. Більш за те, екс-прем'єр нагадав, що буквально в недавньому минулому Долл висловлював такі самі симпатії іншому молдавському політику, який не особливо заслуговував ані на симпатії, ані на довіру.

Не важко здогадатися, кого мав на увазі Юріє Лянке. Прояснили ситуацію і «доказали» за Лянке молдавські ЗМІ. Кандидат у президенти нагадував Джозеффу Доллу про колишнього молдавського прем'єра Влада Філата, засудженого до дев'яти років тюремного ув'язнення за корупцію, а також за причетність до розкрадання понад мільярда доларів з банківської системи країни. Тим часом, Лянке, у притаманному йому дипломатичному стилі, спокійно і тверезо оцінюючи ситуацію, продовжує набирати очки в передвиборній кампанії, і зараз він посідає четверте місце.

ЖУРНАЛІСТИ ТЕЖ ХОЧУТЬ КЕРУВАТИ КРАЇНОЮ

Є серед претендентів на найвищу посаду в державі ще один кандидат, висунутий проросійською «Нашою партією» відомого мера міста Бєльці Ренато Усатого, котрий також стоїть окремо. Йдеться про журналіста Дмітріє Чубашенка, головними слоганами передвиборної кампанії якого стали «Звільнити Молдову від олігархів» і «Відновити відносин з Росією», зберігши при цьому, до речі, відносини з Євросоюзом. Чубашенку навряд чи вдасться протиснутися до трійки лідерів, не кажучи вже про вихід до другого туру.

За Ренато Усатим, який стоїть за його спиною (навіть у буквальному сенсі - на всіх рекламних плакатах у місті), тягнеться шлейф компромату. Буквально днями в молдавських ЗМІ були оприлюднені матеріали про нібито причетність лідера «Нашої партії» до невдалого замаху на бізнесмена Германа Горбунцова, який проживає в Лондоні.

У прокуратурі Молдови оприлюднили і нові деталі про передачу значної суми грошей (близько 600 тисяч євро) сім'ї кілера Віталія Прока, котрий скоїв замах на життя Германа Горбунцова, і наразі сидить у тюрмі. Гроші були нібито передані кілеру «за мовчання про те, що бізнесмена замовив Ренато Усатий». Посередник, якого затримали під час передачі грошей, цей факт підтвердив: він мав намір переконати кілера змінити свідчення. Чи так це насправді, вирішать правоохоронні органи і слідство.

А в середу молдавський виборець і зовсім був шокований. У пресі з'явилася інформація про те, що Анна Урсакі (адвокат Ренато Усатого і деяких опозиційних до влади лідерів, котрі перебувають під слідством) буде викликана на допит за підозрою у співучасті у вбивстві. Далі слідували факти матеріалів справи, закритої 15 років тому завдяки зусиллям високопоставленого батька Урсакі. Анна Урсакі нібито очолювала 17 років тому кримінальну банду, що вбивала людей похилого віку і відбирала у них квартири. Страшні фото і відео були виставлені у мережі. Ренато Усатий, як стверджують молдавські ЗМІ, поспіхом залишив Молдову і полетів до Москви. А виборці здивовано завмерли.

До виборів президента залишається трохи більше за тиждень. Спливають на поверхню факти, що дивують, шокують, розчаровують. Однак у пересічного громадянина, а незабаром і виборця, виникає логічне питання: чому всі ці факти довгий час "припадали пилом" на полицях відповідних органів і відомств, і з'явились на світ тільки в період виборчої кампанії, а не в робочому порядку і в межах своєчасних розслідувань і судових розглядів.

На які ще сюрпризи чекати від кандидатів на вищий пост в державі, сказати складно. Але в тому, що сюрпризи будуть, ніхто не сумнівається. Однак, навряд чи вони здатні внести суттєві корективи в розклад політичних сил. Як то кажуть, сюрпризи сюрпризами, а тепер слово - за виборцями. Вони і винесуть свій остаточний вердикт.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Перше фото: Sputnik Молдова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-