Google попередив активістів і журналістів РФ, що спецслужби ламають їхні пошти

Google попередив активістів і журналістів РФ, що спецслужби ламають їхні пошти

Укрінформ
У ніч на 11 жовтня сталася спроба злому "кількох сотень" аккаунтів російських активістів і журналістів у Gmail і "Яндекс.Пошті".

Google попередив активістів і журналістів РФ про спроби злому їхньої пошти спецслужбами

Про це повідомляє "Дощ" із посиланням на консультанта з безпеки російського підрозділу Центру антикорупційних досліджень Transparency International Олексія Шляпужникова.

"Це дуже схоже на те, що був деяких список і хтось цей список мав у розпорядженні. Список із незалежних журналістів, експертів, активістів, політичних і неполітичних НКО говорить про те, що комусь не подобаються незалежні активісти і хтось хоче поставити їх під контроль", - сказав Шляпужников.

За його словами, кілька його знайомих у ніч на 11 жовтня повідомили, що не можуть увійти до своєї електронної пошти, "може йтися про кілька сотень" аккаунтів. У більшості випадків хакерам не вдалося отримати доступ до пошти. Про спроби злому користувачі дізнавалися з повідомлень Google і "Яндекса". У попередженні Google, зокрема, йшлося: "Увага! Можливо, ваш пароль намагалися викрасти проурядові зломники".

Опозиціонер Олег Козловський повідомив у Facebook, що повідомлення отримали як мінімум 16 чоловік, у тому числі він сам, віце-президент Transparency International Олена Панфілова, колишній муніципальний депутат Максим Кац, колишній фігурант "Болотяної справи" Микола Кавказький, журналісти Дмитро Ткачов, Андрій Бабицький, Ілля Клішин, а також учасник дослідницької групи Bellingcat Арік Толер. За його словами, у більшості випадків поштові сервіси повідомляли, що атаки здійснюються, мабуть, силами спецслужб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-