Безпека ЄС полягає у встановленні

Безпека ЄС полягає у встановленні "червоних ліній" для Кремля - дипломат

Укрінформ
Для ефективної безпекової співпраці з Європейським Союзом Україна має отримати чітку відповідь, чи може вона вважати Євросоюз своїм партнером у протистоянні російській агресії.

Про це під час експертних дебатів в Укрінформі на тему: "Україна - ЄС: перспективи посилення безпекової співпраці" заявив голова департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Всеволод Ченцов.

"Відповідні служби Європейського Союзу вимушені давати відповіді на нові безпекові виклики, і тут у нас багато спільних проблем з ЄС. Але у центрі нашої взаємодії з Євросоюзом, звичайно, стоїть питання, як ми реагуємо на російський чинник. На сьогодні ми поки що не бачимо чіткості у позиції Європейського Союзу, де все ж таки знаходиться Україна з точки зору бачення нашої взаємодії - чи десь посередині між ЄС і Російською Федерацією, чи ми все ж таки є партнерами, які протистоять спільним викликам. Чіткої відповіді на це питання поки що немає", - сказав Ченцов.

Він додав, що в оприлюдненій у червні главою дипломатії ЄС Федерікою Могеріні новій глобальній стратегії Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки є "дещо конфліктуючі положення".

За словами Ченцова, з одного боку, там є визнання, що Російська Федерація порушує норми міжнародного права, у стратегії засуджується анексія нею Криму тощо, але водночас мають місце ремарки щодо необхідності взаємодії з Росією у тих сферах, які становлять спільний інтерес.

Дипломат зауважив, що Європейський Союз "можна зрозуміти", але для Російської Федерації такого роду сигнали є ознакою того, що, в принципі, нав'язана Росією гібридна війна сприймається Євросоюзом, і на неї він, на жаль, також дає гібридну відповідь.

"Як це пояснюється: якщо Росія називається агресором, відповідно ЄС необхідно давати адекватну відповідь, а до цього готовності немає, але є сподівання, що Росію можна якось умовити, заохотити, що вони будуть залучені до співпраці і не захочуть зашкодити своїм інтересам у тій чи іншій сфері. Але, на жаль, це не працює. Ми вважаємо навпаки: якщо російське керівництво, російський режим буде чітко бачити червоні лінії, накреслені Європейським Союзом, які не можна переходити, тільки таким чином можна буде заштовхнути Російську Федерацію у ці параметри взаємодії, які будуть безпечними і комфортними і для ЄС, і для нас", - зазначив Ченцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-