Земан назвав три ризики тероризму

Земан назвав три ризики тероризму

Укрінформ
Міжнародному співтовариству потрібно більше координації у боротьбі з тероризмом.

Про це сказав президент Чеської Республіки Мілош Земан, виступаючи на 71-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«ІДІЛ можна назвати хворобою, але це не просто пухлина. Багато ракових захворювань призводять до метастаз, які небезпечніше їх самих, саме тому ми спостерігаємо сьогодні поширення радикалізму, фанатизму», - сказав Земан.

Він зазначив, що кількість держав, які так чи інакше потрапили під вплив "Ісламської держави", з 6 зросла до 35.

Земан також перерахував три основних ризики, пов'язані з поширенням тероризму.

Перший, на його думку, полягає в тому, що в майбутньому, в разі зниження присутності сил НАТО, є висока ймовірність появи нової ісламістської держави в Афганістані, де жорстокість Талібану буде такою ж, як Аль-Каїди, Аль-Нусри, Боко-Харам, ІДІЛ та їм подібних.

Друга небезпека - радикалізація населення, яке донедавна залишалося стабільним. В якості прикладу того, як усього за кілька років гідна нація перетворилася в фанатичних нацистів, він назвав фашистську Німеччину.

«Подібна радикалізація можлива і сьогодні», - застеріг чеський президент.

Третьою загрозою він вважає коливання, брак сміливості, рішучості діяти. Військової присутності у кількох гарячих точках недостатньо, потрібна координація дій усіх членів ООН, переконаний чеський лідер.

«Ми потребуємо міцної основи, комплексній платформі ООН щодо міжнародного тероризму», - заявив він, нагадавши, що таку пропозицію було сформульовано Індією ще в 2000 році і ось вже 16 років юристи по всьому світу обговорюють цю проблему. Таке ставлення до проблеми викликає у Земана «сумніви в ефективності цієї (ООН), міжнародної організації».

Він нагадав, що сам у минулому році пропонував створити міжнародні сили, забезпечені безпілотниками, вертольотами, здатні використовувати комунікації в рамках секретних служб.

«Нам потрібні не масивні територіальні операції... Ми не повинні окупувати території, ми повинні напасти на мозок, а не на тіло», - підкреслив президент Чехії і висловив надію на те, що Радбез прийме резолюцію по боротьбі з тероризмом.

"Без скоординованих військових дій, заснованих на волі постійних членів РБ, поширення тероризму продовжиться і ми почуємо про нові вбивства і теракти по всьому світу", - переконаний він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-